“Umirovljenici – ne gubite nadu jer ona vam jedino preostaje!”

“Umirovljenici – ne gubite nadu jer ona vam jedino preostaje!”

Hrvatska stranka umirovljenika objavila je komentar na aktualne prosvjede u Francuskoj zbog reformi kojima se želi produžiti dobna granica za umirovljenike te je povučena paralela s Hrvatskom. Njihovo priopenje prenosimo u cjelosti:

“Žestoko protivljenje Francuza produljenju radnog vijeka otvara nekoliko vrlo zanimljivih pitanja. Pri tome je u prvom redu potrebno znati kako je dobna granica za umirovljenje u Francuskoj 60 godina i najnovijom reformom želi se produljiti za 2 godine. Usporedbe radi, u hrvatskoj je dobna granica za umirovljenje već dulje vrijeme 65 godina.

Zanimljivo je uz to usporediti i prosječni životni vijek koji je na strani Francuza i veći je od Europskog prosjeka koji iznosi 80,4 godine u odnosu na naših 77,8 godina. Ovi podaci egzaktni su pokazatelj kako Francuzi ne žele dulje raditi jer im se odlaskom u mirovinu pruža mogućnost uživanja u starosti i posvećivanju onome što nisu uspjeli tijekom radnog vijeka. Naravno kako to mogu zahvaliti zasluženoj mirovini koja nije socijalna kategorija i neznatno je manja od posljednje isplaćene plaće. S druge strane, kod nas sve veći broj umirovljenika želi raditi i nakon 65 godina što im je omogućeno posljednjim zakonskim izmjenama. Mogli bi pogrešno zaključiti kako umirovljenicima zakonodavci izlaze u susret iako je riječ o suprotnome.

Nažalost, i nadalje postoji veliki interes za rad i to ne samo na pola radnog vremena što im omogućuje zadržavanje mirovine već su sve snažniji zahtjevi da rade i osam sati. Znači, za naše umirovljenike ne postoji opcija turističkih putovanja i zdravstvene rekreacije već doslovno rad dok god je to moguće. Razlog je opće poznat, visina prosječne mirovine koja iznosi 38 % u odnosu na plaću.

Osjećaj poniženosti

Imajući na umu da izlaskom iz svijeta rada troškovi umirovljenika ostaju isti posve je jasno kako je život uz mirovinu opterećenje, udar na psihu umirovljenika i predstavlja osjećaj poniženosti. Pri tome se stvara u javnosti lažna fama kako pojedinci imaju visoke mirovine i da se tako bogate umjesto da se stvari stave na svoje mjesto i zaključi kako uz sadašnje cijene mirovina, čak iznos mirovine od 2000 eura nije zalog blagostanja.

Svakako da postoje i drugačiji slučajevi ili kako se kaže svaka medalja ima dvije strane. U prvom redu to se odnosi na umirovljenike poduzetnike, iznajmljivače nekretnina, vlasnike dionica i tekućih računa na kojima im se uplaćuju milijunski iznosi… Tako će, sve dok se ne uvede imovinski cenzus, nepravda i nejednakost u mirovinskom sustavu bit će njegova glavna karakteristika.

U međuvremenu Francuzi će, kao i većina ostalih umirovljenika u zajednici europskih država, uživati u mirovini. Kako i ne bi kada je prosječan iznos mirovine 50 % od posljednje primljene plaće (znači ne prosječne plaće kao kod nas). Kako li je tek umirovljenicima u Estoniji, Litvi, Luksemburgu, Austriji i Portugalu koji primaju mirovine veće od 50 % u odnosu na posljednju primljenu plaću. O tome možemo samo maštati i nadati se kako će doći bolja vremena i za hrvatske umirovljenike. Jer ipak ne kaže se uzalud u nadi je spas!”

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni