ULUPUH-ova nagrada za životno djelo pripala fotografkinji Eriki Šmider

ULUPUH-ova nagrada za životno djelo pripala fotografkinji Eriki Šmider

Pored dodjele nagrada uručit će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Mariju Beusanu i Tünde Balogh, a počasnim članicama ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Ana Đokić-Pongrašić i Martina Petranović

U povodom 65. godišnjice od osnutka Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH), pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednika Skupštine Darinka Kosora dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, nagrade za najbolji izložbeni i najbolji izdavački projekt u 2015. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu. Nagrade će danas na prigodnoj svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici u Ćirilometodskoj 5 uručiti predsjednik Skupštine Darinko Kosor.

Umjetnički savjet ULUPUH-a odlučio je, a Upravni odbor potvrdio slijedeće:

Foto: Erika Šmider
Foto: Erika Šmider

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Eriki Šmider, fotografkinji

Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se velikom izložbenom projektu iz ULUPUH-ove međunarodne suradnje, pod nazivom INTERAKCIJE – suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske, realiziranom u Kulturnom centru Zsolnay/Galerija M21 u Pečuhu (Mađarska)

Autorski tim projekta: Višnja Slavica Gabout (autorica koncepcije, selektorica i kustosica), Mario Beusan (prostorna koncepcija i oblikovanje izložbe), Ivana Bakal (predsjednica organizacijskog odbora i autorica likovnog postava izložbi Suvremena kazališna i filmska scena 2013. – 2015 i Iskosa gledano – kazalište objektaunutar cjeline projekta), Ivan Klisurić (vizualni identitet izložbe), te Maša Štrbac, Nika Šimičić, Alan Matuka i Danijela Pičuljan kao organizacijsko – izvedbeni tim

Nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se knjizi Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija – autorica: dr.sc. Martina Petranović, urednica dr.art Ivana Bakal, oblikovanje knjige: Kuna Zlatica, dizajnerica Zlatka Salopek

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika/umjetnicu dodjeljuje se Petri Krpan, dizajnerici tekstila

Rad Petre Krpan
Rad Petre Krpan

Pored dodjele nagrada uručit će se ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge Mariju Beusanu i Tünde Balogh. Mariju Beusanu priznanje se dodjeljuje za dobrotvorni autorski rad na retrospektivnoj izložbi In memoriam Jasenki Pavliša i knjizi Spomen knjiga-Jasenki Pavliša. Riječ je o plemenitoj gesti ovog autora, koji se je tom prigodom pobrinuo da odabrani radovi preminule umjetnice uđu u fundus Muzeja za umjenost i obrt (odabir radova: viši kustos u MUO Arijana Koprčina) i da se kompletan sadržaj umjetničina ateljea donira Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

Tünde Balogh organizatorica je izložbi u Upravi Zoslnayeve baštine u Pečuhu. Bila je suradnica na projektu INTERAKCIJE te je svojim angažmanom i susretljivošću uvelike pridonijela uspješnoj realizaciji i promociji ULUPUH-ovog projekta u Mađarskoj.

Počasnim članicama ULUPUH-a ove će se godine proglasiti Ana Đokić-Pongrašić i Martina Petranović. Ana Đokić-Pongrašić je umjetnička voditeljica udruge KNJIGA U CENTRU i dugogodišnja suradnica ULUPUH-a. Inicijatorica je nagrade LICE KNJIGE za najbolje grafički oblikovanu knjigu (suorganizator ULUPUH) te voditeljica većeg broja tribina o ilustraciji realiziranih u suradnji s ilustratorskom sekcijom ULUPUH-a. Aktivno se bavi popularizacijom umjetnosti među širokom publikom, osobito popularizacijom knjige i književnosti te likovne umjetnosti. Članica je Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva dramskih umjetnika te SACD-a. Tijekom dugog niza godina, Ana Đokić-Pongrašić svojim je djelovanjem, organiziranjem različitih manifestacija, izložbi, tribina, prezentacija i festivala, kako u zemlji, tako i inozemstvu, aktivno pridonosila afirmaciji velikog broja ilustratora i ilustratorske struke u cjelini.

Teatrologinja dr. sc. Martina Petranović diplomirala je komparativnu književnost, anglistiku i teatrologiju (2000.) te doktorirala temom o hrvatskoj kostimografiji (2010.) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer objavila je knjigu 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.-2009., a u suradnji s Lucijom Ljubić knjigu Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta. Autorica je knjiga Na sceni i oko nje, Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj, Od kostima do kostimografije, Hrvatska kazališna kostimografija i Kazalište i (pri)povijest. Svojim radom sustavno i znanstveno vrednuje rad hrvatskih kostimografa, kroz povijest i danas, te je u tom smislu vrijedan promicatelj kostimografske umjetnosti.

Obrazloženje nagrada dostupno je na ovoj poveznici. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni