Ultra tanke i ravne optičke leće promijenit će izgled kamerama i stanjiti pametne telefone

Ultra tanke i ravne optičke leće promijenit će izgled kamerama i stanjiti pametne telefone

Foto: Sveučiliše Utah

Istraživačkom timu predvođenom profesorom Menonon bit će potrebno još neko vrijeme na usavršavanju novih leća kako bi finalni proizvod visokom kvalitetom mogao zamijeniti uobičajene leće

Američki inženjeri sa Sveučilišta Utah razvili su novu metodu u izradi optike koja je ravna i ultra-tanka, a i dalje može prelamati svjetlost u jednoj točki poput tradicionalnih leća. Očekuje se da bi ovo znanstveno otkriće u nekoliko sljedećih godina moglo pokrenuti proizvodnju kamera s tankim lećama poput papira.

Znanstveno istraživanje koje predvodi profesor Rajesh Menon iz Odjela elektrotehnike i računalnog inženjerstva, propituje stajalište prema kojemu tanke, difraktivne leće ne mogu biti ispravljene za sve boje u isti mah. Tipično za difraktivne leće je to što na različit način savijaju azličite valne duljine što dovodi do velike kromatske aberacije. Kromatska aberacija nastaje zbog toga što se svjetlost različite valne duljine prolaskom kroz optički proziran medij lomi pod različitim kutovima, odnosno različite boje svjetlosti imaju različite indekse loma. Na taj način nastaje i spektar kad se svjetlost lomi kroz prizmu, odnosno duga kad se svjetlost lomi na kapljicama vode.

Međutim, spomenuti tim američkih inženjera uspio je napraviti akromatsku super leću koja je 10 puta tanja od debljine jedne vlasi ljudske kose, a koja se koristi mikrostrukturnom geometrijom kako bi usmjerila različlite valne duljine prema istom fokusu. I kao takve, razvijenije i naprednije leće zamijenile bi u budućnosti dosadašnje zakrivljene leće koje imamo na kamerama.

„Izašli smo s ovim novim postupkom u izradi objektiva kako bismo znatno smanjili kromatske aberacije”, rekao je profesor Menon za Gizmag. Drugačije rečeno, naš algoritam je sposoban proizvesti mikrostrukturnu geometriju koja je u stanju usmjeriti različite boje (valne duljine) prema istom fokusu.“

Profesor Menon je naglasio da je u novom načinu proizvodnje moguće izraditi leće od bilo kojeg prozirnog materijala, poput stakla ili plastike, a što je prednost u odnosu na ostale ravne objektive, kao što su npr. meta-leće, koje je bitno teže proizvesti. Profesor Menon i njegov tim izradili su leće pomoću optičke litografije. Zapravo je riječ o uređajima jednostavnim i jeftinim za proizvodnju, proizvedenima kroz istu tehnologiju koja se koristi u izradi CD-ova i/ili DVD-ova.

Istraživačkom timu predvođenom profesorom Menonon bit će potrebno još neko vrijeme na usavršavanju novih leća kako bi finalni proizvod visokom kvalitetom mogao zamijeniti uobičajene leće. Ako je riječ o jednostavnoj primjeni aplikacija u komercijalne svrhe, nove leće mogle bit biti korištene već u sljedećih pet godina. Konačni cilj je poboljšati aplikacije u kamerama pametnih telefona, kao i u kamerama montiranim na dronove i medicinske naprave gdje je veličina i težina itekako važna. (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni