Ulicama Stockholma voze automatizirani autobusi

Ulicama Stockholma voze automatizirani autobusi

(Foto: Ericsson)

Telekomunikacijska tvrtka Ericsson udružila se s lokalnim švedskim javnim prijevoznikom i pružateljima tehnoloških usluga za provođenje šestomjesečne probe za dva autobusa na na javnim cestama u Stockholmu. Cilj je testirati kako se automatizirana vozila ponašaju u dužem vremenskom periodu i funkcioniraju uz automobile, bicikliste i pješake.

Potpuno električni mini autobusi mogu samostalno prevoziti 11 putnika (besplatno) pri brzinama do 24 km / h u neidealnim vremenskim uvjetima. Njihove autonomne vožnje omogućava Ericssonova open API Connected Urban Transport (CUT) platforma koja autobusima omogućava komuniciranje sa senzorima postavljenima na autobusnim stajalištima, ali i semaforima te znakovima na cesti.

Uspješnom primjenom sličnog sustava u zemljama kao što je Nizozemska, spomenuta platforma dijeli podatke o prometu s transportnim agencijama i lokalnim pružateljima usluga prijevoza kako bi se smanjila moguća prometna zagušenja.

Ispitivanje ovih autobusa jedna je faza inovativnog projekta Drive Sweden, koji je švedska vlada pokrenula 2015. godine kako bi provjerila stan je sigurnosti prometa na cestama, infrastrukturu, ali i postojeća zakonska rješenja. Druga polovica šestomjesečnog probnog perioda bit će iskorištena za testiranje povezivosti autobusa na 5G mrežu. (ZG-magazin)