Ulica ili trg u Zagrebu ponijet će ime po generalu Bobetku

Ulica ili trg u Zagrebu ponijet će ime po generalu Bobetku

»Naša je ideja da se ide u onaj dio grada koji vodi prema Sisku. To je rodni kraj pokojnog generala Bobetka. Također, Avenija V. Holjevca je izuzetno dugačka, mogao bi se preimenovati dio te Avenije«, kaže Bruno Pacadi iz Ureda za katastar i geodetske poslove

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova u utorak je usvojio prijedlog Hrvatskog generalskog zbora da jedna »značajna ulica ili trg« u Zagrebu ponese ime prvog stožernog generala Hrvatske vojske Janka Bobetka. Njihov je prvotni prijedlog bio da se Ulica Medveščak ili Miramarska ulica preimenuju u Ulicu prvog stožernog generala Janka Bobetka. U međuvremenu, krajem 2015. stanovnici spomenutih ulica odnosno njihovi predstavnici u GČ Gornji grad – Medveščak nisu podržali prijedlog iz razloga što ulica Medveščak ima povijesno značenje za područje kojim je nekad protjecao potok Medveščak.

Jedan od članova Odbora, Željko Kvesić (SDP) je rekao kako je protiv toga da se mijenjaju toponimi jer zagrebački toponimi govore o povijesti grada te da je on protiv takve vrste preimenovanja ulica. »Definitivno sam za to da general Bobetko dobije ulicu, ali sam protiv micanja ili narušavanja povijesno bitnih naziva. Zagreb je bio ovdje i prije 1990. i 1945. Ovaj je grad mnogo stariji od mnogih događaja i imena o kojima razgovaramo. Nemojmo to zaboraviti. Medveščak je bitno ime za Gornji grad, a nije ni Miramarska nebitna za Donji grad«, prokomentirao je Kvesić.

Sjednici Odbora je prisustvovao general bojnik Krešimir Gašpar koji se svima zahvalio što je ime generala Bobetka uvršteno u Fond imena te je iskazao razumijevanje za argumente kojima je pojašnjeno odbijanje prijedloga kad su u pitanju ulice Medveščak i Miramarska.

Lakše je imenovati nego preimenovati

Ispred Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove je govorio Bruno Pacadi. »Mi se slažemo s imenovanjima novih ulica i naselja. Međutim, načelno govoreći, ali i u konkretnom slučaju, draža su nam imenovanja novih ulica od preimenovanja starih naziva. Naša je ideja da se ide u onaj dio grada koji vodi prema Sisku. To je rodni kraj pokojnog generala Bobetka. Također, Avenija V. Holjevca je izuzetno dugačka, mogao bi se preimenovati dio te Avenije. Ili još bolje, u Podbrežju se gradi novo naselje. To je idelana prilika da general Bobetko dobije trg ili ulicu. Naša je praksa da kad god se gradi novo naselje, unaprijed dogovorimo i odaberemo zaslužno ime iz Fonda imena. Tako smo radili, primjerice s POS-ovima Špansko i Sopnica. Dogovorimo se u Gradskom uredu, a nakon toga i u gradskoj četvrti i kad nikne novo naselje već imamo imena ulica i trgova«, rekao je Pacadi.

Predsjednik Odbora Ivan Ćelić (HDZ) je na to predložio da inicijativa o imenovanju ulice po stožernom generalu Janku Bobetku bude zapravo inicijativa ispred Odbora, a što je jednoglsno prihvaćeno.

Odbor je jednoglasno prihvatio i prijedlog Gradske četvrt Sesvete da jedna tamošnja prometnica ponese ime Ulica Ivana Grbavca, u spomen na poginulog djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova iz Policijske postaje Sesvete.

Grbavac je jedan od zagrebačkih policajaca koji je poginuo u mirnodopsko vrijeme. Dana 5. svibnja 2009. godine Grbavac je izgubio život braneći poslovnicu banke u Sesvetama od oružane pljačke. Imao je svega 24 godine. Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić posmrtno ga je odlikovao Ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrabrost i požrtvovnost, a njegovo je ime uvršetno u Fond imena u siječnju 2015.

»Iznimno mi je drago da ovaj prijedlog ide prema svojoj realizaciji. Ivan Grbavac je časno ime hrabrog mladog policajca koji je poginuo na dužnosti. Ivan je rođen u Zagrebu, cijeli svoj kratki život je proveo u Sesvetama gdje je na kraju i poginuo. Gradski ured za katastar i geodetke poslove je odabrao pogodnu javnu površinu za imonovanje. Sad smo doista blizu realizacije imenovanja ulice po Ivanu Grbavcu. Hvala svima koji su u tome pomogli«, kazao je Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba.

Trnje želi Ulicu dr. Josipa Kotnika

Vijeće Gradske četvrt Trnje pak smatra da je prometnica iz smjera Ulice Josipa Marohnića između Hypo centra i Sveučilišnog računskog centra (SRC-e) prema ulici Prisavlje primjerena za imenovanje po dr. Josipu Kotniku, prvenstveno zbog blizine ustanove koju je on osnovao. Kotnik bio je hrvatski elektrotehnički inženjer i astronautički stručnjak. Bio je voditelj više tehničkih, vojnotehničkih i ekonomskih projekata, institucija i poduzeća, od 1968. honorarni nastavnik na Elektrotehničkom fakultetu, te od 1977. i nastavnik na katedri za tehniku svemirskih letova na Tehničkom sveučilištu u Münchenu. Bavio se razvojem vojnih uređaja i raketne tehnike te problematikom svemirskih letova; konstruirao je žiroskop primijenjen u američkom svemirskom programu Apollo, surađivao je u izgradnji najveće amaterske trostupanjske rakete u svijetu i bio glavni izvršitelj njezina lansiranja 1967. na Fruškoj gori. Posebno se istaknuo popularizacijom astronautike te praćenjem spuštanja ljudi na Mjesec u televizijskim i radijskim emisijama i tiskovinama; među ostalim, napisao je knjigu Čovjek u svemiru (1968.). Preminuo je u kolovozu 1990.

Prijedlog je na Odboru jednoglasno prihvaćen bez duže rasprave pa sada kao i ostali usvojeni prijedlozi ide Gradskoj skupštini na izglasavanje.

Posljednja točka dnevnog reda bio je prijedlog Ivana Dabre za ukidanje imenovanja dijela Ulice Božidara Dodiga na kućnom broju 4. Predloženo je na tom kućnom broju adresa i dalje glasi Vukomerečka cesta 78/2, odnosno kao i prije preimenovanja s obzirom da su na toj lokaciji registrirana tri trgovačka društva koja po navodu predlagatelja nemaju dovoljno novaca za preimenovanje adrese u zemlji i inozemstvu. Dabro navodi da se na toj adresi nalazi još od 1964. te se pita zbog čega stanari nisu prethodno obaviješteni o preimenovanju, već su samo »dovedeni pred gotov čin«.

Kako su svi članovi Odbora ostali suzdržani njegov prijedlog nije usvojen.

M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni