“Ulagači se u Hrvatskoj suočavaju s neučinkovitim pravosuđem i birokracijom”

“Ulagači se u Hrvatskoj suočavaju s neučinkovitim pravosuđem i birokracijom”

Veleposlanik Kohorst smatra da Vlada treba agresivno nastaviti reforme, ne samo zbog privlačenja novih tvrtki i ulaganja, već i povratka mladih inženjera koji su u potrazi za boljim radnim mjestom otišli u inozemstvo

Ivana Vranješ

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) sinoć je u zagrebačkom hotelu Esplanade organizirala tradicionalno druženje na kojem se članovima AmCham-a obratio veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst.

Govoreći o poslovnom okruženju u Hrvatskoj veleposlanik Kohorst je istaknuo da je u kontekstu gospodarskog rasta i unapređenja investicijske klime hrvatska Vlada učinila pozitivne iskorake poput smanjenja parafiskalnih nameta, smanjenja javnog duga, kao i nedavni ulazak u Europski tečajni mehanizam II.

No, s druge strane tvrdi da postoje problemi kao što su neučinkovito i nepredvidljivo pravosuđe te prevelik broj tvrtki koje se nalaze u državnom vlasništvu. Veleposlanik Kohorst smatra da Vlada treba agresivno nastaviti reforme, ne samo zbog privlačenja novih tvrtki i ulaganja, već i povratka mladih inženjera koji su u potrazi za boljim radnim mjestom otišli u inozemstvo, a oni mogu doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske.

Upozorio je da se oni koji žele ulagati u Hrvatskoj suočavaju s neučinkovitim, ponekad i nepredvidljivim pravosudnim sustavom, rigidnim radnim zakonodavstvom, kao i prekomjernom birokracijom.

„Vlada mora smanjiti broj poduzeća u državnom vlasništvu. Te tvrtke su uglavnom dugotrajno neučinkovite, a imaju značajan udio u gospodarstvu i predstavljaju uteg za snažniji gospodarski rast“, izjavio je Kohorst. Podsjetio je da je početkom rujna potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću uručio prijedlog Nacrta sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Republike Hrvatske za čiju će punu primjenu trebati još neko vrijeme.

U svom govoru veleposlanik Kohorst je istaknuo i problem viznog režima za građane Hrvatske koji putuju u SAD.

„Vrlo smo blizu postizanja bezviznog režima, a prvi korak je već učinjen, što znači da broj odbijenih zahtjeva za američku vizu mora biti manji od 3 %, a Hrvatska je upravo na oko 3 %”, zaključio je Kohorst.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni