Ukrajina: Postignut dogovor!

Ukrajina: Postignut dogovor!

Oporba i ministri EU-a  nisu odmah potvrdili da je postignut dogovor. Sporazum između vlasti i oporbe predviđa prijevremene predsjedničke izbore, koalicijsku vladu i ustavne reforme, objavila je ukrajinska televizija, a europska strana kaže da još ništa nije konačno

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič danas je objavio je da pokreće postupak formiranja vlade nacionalnog jedinstva i najavio je održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora te povratak na ustav iz 2004. sa smanjenim predsjedničkim ovlastima, prenosi HRT.

Janukovičevo priopćenje objavljeno je nakon pregovora s oporbenim predstavnicima i trojicom europskih ministara vanjskih poslova koji su trajali do zore i bili posvećeni rješavanju krize koja je odnijela 77 života u dvodnevnoj uličnoj bitki prosvjednika i policije.

Oporba i ministri EU-a – Francuske, Njemačke i Poljske – nisu odmah potvrdili da je postignut dogovor, a jedan je europski izvor prije izjavio da su pregovori bili vrlo teški. Sporazum između vlasti i oporbe predviđa prijevremene predsjedničke izbore, koalicijsku vladu i ustavne reforme, objavila je ukrajinska televizija, a europska strana kaže da još ništa nije konačno.

Poljski premijer Donald Tusk je objavio da je postignut nacrt sporazuma s ukrajinskim vodstvom, ali je poručio da ne treba brzati s predviđanjima glede okončanja političke krize u njemu susjednoj zemlji, prenosi Reuters. Sporazum još nije postignut. Riješen je nacrt sporazuma, kazao je Tusk novinarima u poljskom parlamentu. Potpisivanje dogovora daje nadu da će to biti početna točka, ali bih bio oprezan u predviđanju okončanja sukoba, dodao je.

Prosvjednici pucali na policiju

Ukrajinski prosvjednici su jutros otvorili vatru na policiju između kijevskog Trga neovisnosti i zgrade parlamenta te se pokušali probiti prema zgradi parlamenta, priopćila je policija. Nije navedeno je li policija uzvratila i na koji je način pokušala obuzdati prosvjednike.

Stanje u Kijevu tijekom noći bilo je napeto, ali mirno, nakon dana sukoba između policije i prosvjednika u kojima su poginuli deseci ljudi, a mnogi su ozlijeđeni. Na glavnom trgu tijekom noći, prema izvješćima, nije bilo nasilja.

Europska unija odlučila je u četvrtak nametnuti sankcije dijelu ukrajinskih dužnosnika. Ministri vanjskih poslova EU-a u priopćenju su kazali da će ciljane sankcije uključiti zamrzavanje imovine i neizdavanje viza te da će biti uvedene po hitnom postupku. Sjedinjene Države upozorile su Kijev da razmišljaju o sličnom potezu.

Traži se povlačenje vladinih snaga

Američki potpredsjednik Joe Biden nazvao je ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča kako bi izrazio krajnju zabrinutost SAD-a zbog nasilja u Kijevu i pozvao ga da zapovjedi povlačenje vladinih snaga i pokaže maksimalnu suzdržanost.

Biden je također najavio sankcije za one dužnosnike koji su odgovorni za nasilje protiv civila prosvjednika. Pozvao je predsjednika Janukoviča da odmah povuče sve sigurnosne snage – policiju, snajperiste, vojne i paravojne postrojbe i neregularne snage. Potpredsjednik je objasnio da su Sjedinjene Države spremne kazniti dužnosnike odgovorne za nasilje, piše u priopćenju.

Agencija Standard & Poor’s snizila je danas kreditni rejting Ukrajine za jedan stupanj, sa ‘CCC+’ na ‘CCC’, zbog političke neizvjesnosti i nasilja u glavnom gradu Kijevu. Novi je rejting tek jedan stupanj iznad onog koji signalizira nesposobnost urednog servisiranja financijskih obveza, uz male šanse za oporavak. (hrt /zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni