Uključite se u javnu raspravu o Planu gospodarenja otpadom

Uključite se u javnu raspravu o Planu gospodarenja otpadom

»U Hrvatskoj se odvaja samo 15 % ukupne količine otpada, do 2020. obvezni smo odvajati 50 %, a uz to imamo i brojne druge obaveze koje se tiču ponovne uporabe, recikliranja i smanjenja odlaganja otpada na odlagališta«, navode u Zelenoj akciji

Zelena akcija poziva građanke i građane da komentiraju Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske kojeg će Ministarstvo okoliša dati na javni uvid od 23. do 30. lipnja 2016. godine. Iz zelene akcije pozdravljaju najave Ministarstva o odustajanju od štetnog spaljivanja i pozitivne pomake u sustavu odvajanja, recikliranja i pravednije naplate. Plan gospodarenja otpadom je provedbeni dokument koji će odrediti način sakupljanja, obrade i zbrinjavanja otpada u RH za razdoblje od 2016. do 2022. godine. Prošli Plan bio je na snazi do 2015. godine, podsjećaju u Zelenoj akciji te napominju da se hitno mora donijeti novi kako bi se unaprijedio hrvatski sustav gospodarenja otpadom koji je godinama među najgorima u EU.

»U Hrvatskoj se odvaja samo 15 % ukupne količine otpada, do 2020. obvezni smo odvajati 50 %, a uz to imamo i brojne druge obaveze koje se tiču ponovne uporabe, recikliranja i smanjenja odlaganja otpada na odlagališta«, navode u Zelenoj akciji.

»Iako smo zadovoljni najavama o sadržaju Plana, razočarani smo kratkim rokom za javno savjetovanje. Stoga smo prije tri dana Ministarstvu uputili dopis tražeći produljenje roka i poštivanje redovne procedure od 30 dana za javno savjetovanje, kako bi proces javnog savjetovanja bio što kvalitetniji. Smatramo da nije dobro brzati sa procesom javnog savjetovanja jer su Plan gospodarenja otpadom RH i Strateška studija utjecaja na okoliš vrlo bitni i opsežni dokumenti za čije je kvalitetno sagledavanje od strane cjelokupne zainteresirane javnosti potrebno poštivanje redovne procedure od 30 dana«, ističu.

Prema ocjenama aktivista, u Hrvatskoj se godinama razvija neprihvatljiv sustav u kojem je potrebno proizvoditi velike količine miješanog otpada koji bi se diljem RH prevozio do skupih megalomanskih regionalnih centara u kojima bi se usitnjavao i zatim dalje prevozio na spaljivanje u cementare i spalionicu otpada. Zajedno sa 61 udrugom i građanskom inicijativom u sklopu koalicije udruga ‘Zero Waste Hrvatska’ u ožujku su upozorili Ministarstvo da takvim sustavom Hrvatska ne može ispuniti zadane obveze. Uz to, građani bi biti dovedeni u situaciju da moraju otplaćivati visoke kaznene penale EU i živjeti pokraj postrojenja koja štete okolišu i ugrožavaju im zdravlje.

Iz tog razloga zatražili su da novi nacrt Plana potakne temeljite promjene i ide u smjeru uspostave kvalitetnog sustava prevencije, ponovne uporabe, odvajanja i recikliranja otpada.

Iz Zelene akcije pozivaju građanke i građane da se uključe u raspravu o Planu gospodarenja otpadom do 2022. godine koji će biti objavljen na službenim stranicama Ministarstva okoliša, a Ministarstvo još jednom pozivaju da produlji rok i omogući kvalitetan proces javnog savjetovanja. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni