Ukinuta mjera stručnog osposobljavanja

Ukinuta mjera stručnog osposobljavanja

Stručno osposobljavanje, zapravo jedina mjera za zapošljavanje mladih na koju su mnogi računali, privremeno je ukinuta – i to do daljnjeg

Od četvrtka 23. lipnja u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje privremeno je obustavljeno zaprimanje i odobravanje zahtjeva za programe iz mjera aktivne politike zapošljavanja.

Svi zahtjevi zaprimljeni do 23. lipnja bit će uzeti u razmatranje i najvjerojatnije odobreni.

U ukinute mjere spadaju potpore za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, javni radovi, ali i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, temeljem kojeg je u proteklih pet godina gotovo 100 tisuća mladih našlo svoje mjesto na tržištu rada.

Napomenimo da je u 2015. godini pomoću ove mjere zaposleno 32.494 mladih.

Hrvatske su tvrtke prepoznale mjeru i ona je bila rado korištena od strane poslodavaca jer je predstavljala način na koji se mlada osoba može dokazati i usavršiti bez pretjeranog rizika za poslodavca i osobu koja se usavršava.

Osobama koje su prošle godinu dana usavršavanja često bi bio ponuđen posao. Prema podacima na stranicama Vlade Republike Hrvatske, 62 posto uključenih u stručno osposobljavanje u roku godine dana nakon odrađenog stručnog se zaposlilo.

Razlog ukidanja te prilično uspješne mjere je raspoloživi iznos novca u Državnom proračunu – ili bolje rečeno manjak novca. Mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa financirala se većim dijelom iz EU fondova i manjim dijelom iz Državnog proračuna.

Kako doznajemo iz HZZ-a, zasad se ne zna do kada će trajati obustava mjere. S mjerom stručnog osposobljavanja će se nastaviti, ne zna se hoće li to biti ove ili iduće godine i na koji način će se mjera provoditi, na dosadašnji ili će doći do izmjena.

Za pretpostaviti je da prije održavanja prijevremenih izbora i formiranja nove Vlade pomaka neće biti.

M. Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni