Ukida se besplatno parkiranje ispred zdravstvenih ustanova

Ukida se besplatno parkiranje ispred zdravstvenih ustanova

“Radi se o približno 3500 parkirnih mjesta i novoj garaži na Svetom Duhu koja se ne naplaćuje. Kad gledamo propuštene prihode, radi se oko 14 milijuna kuna”, kaže zagrebački gradonačelnik

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi izvijestio kako će prihvatiti prijedlog iz Zagrebparkinga da se ukine odluka bivšeg gradonačelnika Milana Bandića o besplatnom parkiranju ispred zdravstvenih ustanova.

Naglasio je da taj prijedlog prihvaća jer je epidemiološka situacija povoljna i više nema pritisaka na zdravstvene ustanove.

„Efekti te mjere su upitni budući da je veliki broj zdravstvenih ustanova u širem središtu grada, a nije bilo provjere onih koji su parkirali da se doista radilo o korisnicima zdravstvenih ustanova”, prokomentirao je Tomašević. Dodao je kako na umu ima i financijsku situaciju Zagrebačkog holdinga i Zagrebparkinga.

„Radi se o približno 3500 parkirnih mjesta i novoj garaži na Svetom Duhu koja se ne naplaćuje. Kad gledamo propuštene prihode, radi se oko 14 milijuna kuna od kojih 5 milijuna kuna ide na javnu garažu na Svetom duhu. Garaža se ne naplaćuje, a troškovi održavanja su visoki te će se ona naplaćivati kao i ostale garaže ispred zdravstvenih ustanova”, kaže zagrebački gradonačelnik.

Zagreparking će naknadno objaviti kada će odluka o ponovnoj naplati parkiranja ispred zdravstvenih ustanova stupiti na snagu.

Manje naknade članovima školskih odbora

Izvijestio je da je raspisan javni natječaj za članstvo u školskim odborima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, koji će biti otvoren do 27. kolovoza. Pozvao je sve građane koji ispunjavaju uvjete i smatraju da mogu dati doprinos u upravljanju škola u Zagrebu da se jave.

Najavljeno je i smanjenje naknada članovima školskih odbora u upravnih vijeća gradskih ustanova i to za 50 %. „Do sada su te naknade bile više od 500 kuna neto po sjednici, a sada će biti nešto više od 250 kuna neto”, istaknuo je Tomašević.

Tomašević se osvrnuo i na nova imenovanja u Gradskoj upravi. Novi v. d. pročelnika Gradskog ureda za strategijsko planiranje je Darko Šiško koji je bio dosadašnji zaposlenik tog ureda.

Prokomentirao je i uređenje jezera na Jarunu budući da se veslači žale kako ne mogu održavati treninge zbog lopoča. Najavio je da će se taj problem, kao i problem s muljem te dugoročni problemi riješiti na posebnom sastanku krajem kolovoza.

Na upit novinara komentirao je razrješenje pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romane Galić. Naglasio je kako je ona formalno razriješena jer joj je istekao mandat te će obnašati dužnost pročelnice dok ne prođe javni natječaj za izbor novog pročelnika.

Žičara će proraditi ili će postati najskuplji “spomenik”

Novinare je zanimalo hoće li sljemenska žičara početi raditi za vrijeme njegovog mandata.

„To je dosta pesimistično pitanje. To je jedan od vrućih kestena koji nas je dočekao. Imamo zaposlenike koji tamo rade i kredit koji moramo vraćati od pola milijarde kuna”, odgovorio je Tomašević. Naglasio je da žičara ne ostvaruje prihod jer nije otvorena, a troškovi održavanja su veliki.

„Žičara je dobila osam od devet potrebnih uporabnih dozvola. S Državnim inspektoratom se vodi spor oko toga je li to prometna infrastruktura ili nije”, rekao je gradonačelnik. “Ja mislim da jest, kao i dva fakulteta – građevinski i prometni”, dodao je napomenuvši kako se nada da će se to uskoro riješiti.

„U interesu Grada Zagreba i građana je da nešto što je naplaćeno i funkcionira te ostvaruje prihode. U protivnom će to biti najskuplji spomenik, a to nikome nije u interesu”, zaključio je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni