UHPA: Neopravdano nas se proziva u medijima

UHPA: Neopravdano nas se proziva u medijima

Na maržu turističkih agencija se, temeljem posebnog postupka oporezivanja, u svim državama članicama obračunava redovna ili najviša stopa PDV-a koja je u Hrvatskoj 25 posto, stoga smatramo kako se UHPA nepravedno proziva u medijima

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju počeo se primjenjivati novi Zakon o PDV-u koji je usklađen s praksom Unije te nije postojao manevarski prostor za oporezivanje agencijske provizije povlaštenom stopom PDV-a od 10 posto. Stoga moramo reagirati na navode u medijima u kojima se Udruga hrvatskih putničkih agenciija nepravedno proziva. Istina, EU nam ne određuje nacionalnu visinu stope PDV-a, ali na maržu turističkih agencija se, temeljem posebnog postupka oporezivanja, u svim državama članicama obračunava redovna ili najviša stopa koja je u Hrvatskoj 25 posto.

O tome smo već pisali na uhpa.hr, ali ponavljamo kako bez promjene Europske porezne direktive nije moguće snižavanje stope PDV-a za maržu turističkih agencija u Hrvatskoj na 10 posto, a za što je potrebno pokrenuti odgovarajuću proceduru pri tijelima Europske unije. Temeljem Aneksa III Porezne direktive precizno su popisane robe i usluge za koje nacionalna zakonodavstva mogu primjeniti nižu stopu PDV-a.

Iako se kod nas kolokvijalno govori o snižavanju stope PDV-a za turizam na 10 posto, pojam ‘turizam’ kao takav ne postoji naveden u Aneksu III, već se eksplicitno govori o uslugama smještaja te uslugama pripremanja i posluživanja hrane i pića. Sukladno tome, na maržu turističkih agencija se temeljem posebnog postupka oporezivanja u svim državama članicama obračunava redovna – najviša stopa, koja je u Hrvatskoj 25 posto.

Unatoč najboljim željama i našem lobiranju, Hrvatska, do eventualne promjene spomenute porezne direktive, nema nikakvih mogućnosti primjeniti drugačiju stopu PDV-a kojom se oporezuje marža turističkih agencija. Moramo dodati i kako se, u skladu sa svime što smo prethodno naveli, UHPA posve neargumentirano proziva u tekstu Vapaj turističkih agencija: S PDV-om od 25% nemamo šanse pred strancima koji je objavio Novi list 12. rujna 2013. godine. (zgm)