Uhićeni zbog izdavanja lažnih COVID potvrda

Uhićeni zbog izdavanja lažnih COVID potvrda

Sumnja u počinjenje kaznenih djela utvrđena je kod 243 osobe

(Foto: Boris Jagačić)

Zagrebačka policija je priopćila kako je završeno dugotrajno i opsežno kriminalističko istraživanje nad ukupno 243 osobe koje se dovodi u svezu s izdavanjem lažnih COVID potvrda. Riječ je o kaznenim djelima primanja i davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja te davanja mita.

Sumnja se da se 12 prvoosumnjičenih osoba od srpnja do studenoga 2021. godine povezali u zajedničko djelovanje, postupajući s namjerom protupravnog stjecanja imovinske koristi, znajući da postoji interes građana za pribavljanje EU digitalnih COVID potvrda bez obavljenog cijepljenja.

Tako je 32-godišnja zaposlenica medicinske ustanove s ovlastima unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog ministarstva, upisivala građane u sustav bez provedenog cijepljenja za što je uzimala novčanu naknadu. Ostalih 11 hrvatskih državljana su prikupljali podatke od ostale 231 osumnjičene osobe, naplaćivali od njih novčanu naknadu te dostavljali njihove osobne podatke 32-godišnjakinji radi unosa upisa cijepljenja u za to predviđeni informacijski sustav.

Osumnjičeni i državljani Srbije i Kosova

Nakon što bi osumnjičena 32-godišnjakinja upisala njihove podatke u za to predviđeni informacijski sustav nadležnog ministarstva, ostali osumnjičenici bi ishodili EU digitalne COVID potvrde.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičena 32-godišnjakinja počinila kazneno djelo primanja mita u sastavu zločinačkog udruženja. Ostalih 11 osumnjičenih osoba počinili su kaznena djela davanja mita u sastavu zločinačkog udruženja, dok su ostale osumnjičene osobe počinile kaznena djela davanja mita.

Kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, a deset osumnjičenih osoba dovedeno je pritvorskom nadzorniku. Za jednom se osobom još uvijek traga.

Pored hrvatskih državljana, među osumnjičenima su tri državljana Srbije i jedan državljanin Kosova. Radi se o ukupno 152 muške i 91 ženskom osobom, starosti između 21 i 84 godina. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni