Uhićena petnaestorica zbog sumnje da su varali starije građane

Uhićena petnaestorica zbog sumnje da su varali starije građane

(Foto: PUZ)

Građane starosti između 64 i 93 godine uvjeravali da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti, a dodatno im nudili osiguranje nakita

Zagrebačka policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenog 2022. godine na području Zagreba, činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Naime, utvrđena je sumnja da su s tzv. radnih telefona svakodnevno, nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

(Foto: PUZ)

Lažno se predstavljali kao policijski službenici

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih, osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima.

Policijski službenici obavili su pretrage osoba, kao i prijevoznih sredstava te objekata s kojima su se koristili osumnjičenici. U njima je pronađena veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala tzv. jammer, veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica, odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja ili su otuđeni za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Prevarama pribavili više od 1,2 milijuna kuna

 Ukupna protupravna korist koji su okrivljenici na opisani način pribavili iznosi najmanje 1.299.854 kune.

 Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Policijski su službenici nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

Akcija je izvedena u suradnji s Ravnateljstvom policije te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni