Uhićen vlasnik piratske stranice Kickass Torrents

Uhićen vlasnik piratske stranice Kickass Torrents

Ukrajinac Artem Vaulin (30), osnivač, vlasnik i operator mrežne stranice Kickass Torrents (KAT), jednog od najvećih servisa za razmjenu ilegalno preuzete glazbe, filmova, igrica i programa uhićen je u srijedu u Poljskoj te će biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti optužen za kršenje vlasničkih prava i pranje novca. Optužnica protiv njega već je podignuta, prenosi torrentfreak.com. Ovaj tridesetogodišnjak iz Harkova vodio je nekoliko mrežnih stranica povezanih s KAT-om. Američke vlasti već su preuzele njegove domene i stranice. Variety piše kako je Vaulin preko BitTorrenta od pokretanja KAT-a 2008. godine omogućio ilegalno preuzimanje filmova, emisija, glazbe, računalnih igara, softvera i dr. medija čija se vrijednost procjenjuje na milijardu dolara.

KAT je bilježio i više od 50 milijuna jedinstvenih posjetitelja mjesečno, prema navodima američkih nadležnih dužnosnika. Za povredu autorskih prava najvuiša predvišena kazna u SAD-u je do pet godina zatvora, a za pranje novca ona može iznositi i do 20 godina.

»Ovaj kazneni postupak je veliki korak u smanjenju krađa kreativnih sadržaja koje provode velike piratske stranice«, rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor Američkog filmskog udruženja (MPAA) Chris Dodd u priopćenju. Prema njegovim riječima, akcije poput ove pomoći će zaštititi izvor zarade za oko 1,9 milijuna »marljivih Amerikanaca« čiji su poslovi povezani s filmskom i televizijskom industrijom, ali i legalno tržište takvih sadržaja koje stvara 16,3 milijardi dolara izvoznih prihoda za SAD.

KAT je nekoliko puta premještao svoju domenu zbog prethodnih napada i tužbi zbog povrede autorskih prava te je sudski naloženo blokiranje stranica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Italiji, Danskoj, Belgiji i Maleziji. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni