Uhićen ozlijeđeni muškarac osumnjičen za postavljanje eksploziva

U oba slučaja eksplozije radilo se o improviziranim eksplozivnim napravama. Policija je obavila razgovore s više od 250 osoba te napravila 25 pretraga. Već je prije istaknuto da eksplozije nisu upućivale na teroristički čin

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u nedjelju policija je objavila da je za eksplozije 9. i 11. siječnja u Zagrebu uz Aleju Bologne osumnjičen i uhićen državljanin Republike Hrvatske V. B. (1959.) ozlijeđen u eksploziji na autobusnoj postaji u Stenjevcu zbog osnova sumnje da je počinio kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom ( članak 215. Kaznenog zakona) postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave. V. B. prebačen je u Bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici. Osumnjičeni je, prema riječima policije, na posebnom liječničkom tretmanu jer odbija hranu.

„U iduća 24 sata poduzet ćemo kaznene radnje protiv njega“, rekao je načelnik Uprave krimininalističe policije Vitomir Bijelić. U oba slučaja eksplozije radilo se o improviziranim eksplozivnim napravama. Kako je navedeno na konferenciji, proteklih dana policija se u istraživanju koncentrirala na eksplozije. Obavila je razgovore s više od 250 osoba te napravila 25 pretraga. Već je prije istaknuto da eksplozije nisu upućivale na teroristički čin.

Pojačane patrole

Na konferenciji je naglašeno da će policija pojačati patrole na terenu jer uhićenjem navedene osobe ne završava kriminalističko istraživanje. Naime, žele se istražiti motiv i eventualna uključenost drugih osoba u postavljanje i aktiviranje eksplozivnih naprava.

Prva eksplozija, 9. siječnja, dogodila se oko 3,40 sati na željezničkoj pruzi u blizini postaje Podsused dok je prolazio teretni vlak. Druga eksplozija, 11. siječnja, malo nakon ponoći dogodila se na autobusnom stajalištu u Stenjevcu. U prvoj eksploziji počinjena je samo materijalna šteta, a u drugom slučaju ozlijeđen je osumnjičeni (54) koji se zatekao u blizini.

U zakonom predviđenom roku policija će mjerodavnom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostaviti kaznenu prijavu protiv osumnjičenog.

Neslužbeno se doznaje i da je u objema eksplozijama upotrebljavan TNT vojnoga podrijetla. Spomenimo i da je kod benzinske postaje na Aleji Bologne u Gajnicama jučer uočena plastična vrećica sumnjiva sadržaja. Policija je nakon dojave odmah blokirala to područje i obustavila promet. Na teren su upućeni djelatnici protueksplozivnog odjela, navodi HRT. Nakon pregleda ustanovljeno je da je sadržaj vrećice bezopasan. Aleja Bologne je bila zatvorena od Ulice Medpotoki do Škorpikove u smjeru zapada u trajanju od 45 minuta. Podsjećamo, i prije dva dana slična dojava u garaži na Tuškancu pokazala je da sadržaj sumnjive kutije nije opasan. (zgm)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni