Ugradnja dizala pomogla bi građanima, ali i gospodarstvu

Ugradnja dizala pomogla bi građanima, ali i gospodarstvu

Hrvatska gospodarska komora je, u suradnji s Hrvatskom poštom, anketirala 16.000 predstavnika stanara u zgradama s četiri ili više katova bez dizala i njih 10.500 je iskazalo interes za ugradnju.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj je danas na konferenciji »Dostupnost do stana – ugradnja dizala u višestambene zgrade« istaknula kako bi takva ugradnja dodatno zaposlila naša poduzeća koja se bave proizvodnjom dizala, ali i građevinsku operativu.

Pogodnost je i što je i u ovom financijskom razdoblju predviđeno bespovratno financiranje 85 posto troškova ugradnje. Drugim riječima, od prosječne cijene ugrađenog dizala sa svim popratnim građevinskim radovima prilagodbe od 46.700 eura, iz EU fondova bi se financiralo 39.695, pojasnila je Čagalj.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak je izjavila da su promišljali o tome kako ovu programsku inicijativu uključiti u neke druge EU programe.

U Hrvatskoj 60 proizvođača dizala

»Jedan je energetska obnova zgrada gdje inicijativa mora dolaziti od upravitelja zgrada koji će prijavljivati obnovu cijele zgrade, zajedno s dizalom. Drugi model je socijalna komponenta gdje će se moći prijaviti ugradnja dizala kao pomoć osobama s invaliditetom«, kazala je Tramišak.

Tajnik Hrvatske udruge za dizala, Zdravko Čizmar, naglasio je kako u segmentu proizvodnje dizala u Hrvatskoj posluje 60 poduzeća koja godišnje ostvare 600 milijuna prihoda.

Predsjednik koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika Hrvatske Želimir Manenica, istaknuo je da program ima za cilj obnovu poslovnih, javnih i stambenih zgrada te oživljavanje gospodarstva. Smatra kako bi se ugradnjom dizala smanjio pritisak na domove za umirovljenike.

Projekt je pripremljen na samom kraju prošlog financijskog razdoblja EU i tada nije stigao biti procesuiran. No, kako je u tijeku programiranje projekata koji se prijavljuju u ovom financijskom razdoblju, HGK je kao koordinator prije par mjeseci ponovno dostavio projekt u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni