Ugostiteljima najveću zaradu donijela utakmica protiv Engleza

Ugostiteljima najveću zaradu donijela utakmica protiv Engleza

Velika sportska natjecanja, a poglavito europska i svjetska prvenstva u nogometu koja prati gotovo polovina svjetske populacije, u mnogome donose značajan impuls za gospodarstvo kroz povećanu potrošnju.

Potrošnja vezana uz velika sportska natjecanja raste oko 10 posto i to najviše u kategorijama audio – vizualne tehnike odnosno televizora, sportske opreme, tj. navijačkih rekvizita, putnih aranžmana (čarter letova koji se organiziraju za odlaske na utakmice) i u kategoriji hrane i pića; prije svega grickalice, piva i ostalih alkoholnih pića. Prema podatcima iz Hrvatske gospodarske komore u Hrvatskoj je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji potrošeno oko 9,27 milijardi kuna kuna.

„Potrošnja u trgovini na malo u odnosu na isti period lani bila je povećana osobito na dan pred utakmice i na dan samih utakmica, u prosjeku bila između 11 i 15 posto“, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić na temelju podataka o fiskalizaciji u periodu od 15. lipnja do 15. srpnja 2018. koliko je svjetsko nogometno prvenstvo trajalo.

Usporedno s istim razdobljem u 2017., ističe Ravlić, prošle je godine u ovom razdoblju promet u trgovini na malo, sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, bio manji za oko 5 posto (4,56 %).

„U ugostiteljstvu je primjerice na dan održavanja utakmica promet u prosjeku rastao 10 posto i više. Rekord je postignut na dan polufinala u utakmici s Engleskom kada je promet u ugostiteljstvu rastao 17 posto, dok je za vrijeme finala porast iznosio 13 posto“, ističe Ravlić.

U djelatnosti ugostiteljstva fiskalizirano je ukupno 878.824.104,83 kuna, ili oko 3% više nego u istom razdoblju prošle godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni