Ugostitelji traže kompenzacijske mjere za opstanak sektora

Ugostitelji traže kompenzacijske mjere za opstanak sektora

U protivnom prijete da će izaći na ulicu

„Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma, možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih ljudi“, zaključio je Zorić

Ivana Vranješ

Predstavnici ugostiteljskih udruženja u srijedu su na konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) predstavili dva paketa mjera koje bi pomogle u očuvanju opstojnosti sektora. Modeli su razrađeni po uzoru na ostale zemlje članice Europske unije koje su radi potpunog zatvaranja (eng. lockdowna) već uvele slične mjere.

Kako je istaknuto novim Vladinim epidemiološkim mjerama su najviše pogođeni ugostitelji, a ugroženo je više od 100 tisuća radnih mjesta dok brojnim ugostiteljskim objektima prijeti propast poslovanja te da bi se spriječio taj crni scenarij potrebno je uvesti kompenzacijske mjere.

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera. Kao mjere uključuje smanjenje PDV-a na 5 % u periodu od tri godine te dugoročno na 13 % za sve ugostitelje, nastavak potpora od 4000 kuna za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa do 1. svibnja 2021., obeštećenje od 10 eura po kvadratu prostora za trošak najma te COVID kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost. Ugostitelji bi prema prvom modelu uz pomoć kredita izdržali period zatvaranja, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode.

Drugi model obeštećenja uključuje osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće, 50 % od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Tu su još i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme potpunog zatvaranja – najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge, vodne naknade, spomenička renta… Drugi model uključuje i smanjenje stope PDV-a što su kao jednu od mjera uslijed COVID krize uvele EU zemlje te oslobađanje od parafiskalnih nameta koji dodatno opterećuje poslodavce kao poseban trošak.

„Prije svega nama je pao jedan veliki kamen sa srca što više nećemo biti izvor zaraze, ali dolazimo do točke naši zaposlenici neće umirati od bolesti COVID-19 bolesti, nego od gladi ne bude li obeštećenja“, izjavio je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. Naglasio je da su COVID krediti bili dobra mjera, ali se čekalo predugo, do šest mjeseci.

„To nije rješenje, ne možemo čekati šest mjeseci bez mogućnosti plaćanja davanja iz tih kredita“, rekao je Medak.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica je istaknuo kako je najtužnije od svega da na kraju ove godine nema od čega isplatiti božićnice svojim radnicima.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas je rekao da mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne te se očekuju adekvatne mjere. Naglasio je da zaposlenici privatnog sektora nisu građani drugog reda te je dodao da su stavljeni pred zid.

„Ne vidi se svjetlo na kraju tunela, cijela ova priča može trajati dva, tri, četiri, možda šest mjeseci. Trebamo izdržati šest mjeseci”, poručio je Bujas.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić je rekao da racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto je nužno provesti kompenzacijske mjere. „Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma, možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih ljudi“, zaključio je Zorić.

Najavljeno je da će ugostitelji i poduzetnici danas imati sastanak u Vladi će namjeravaju izaći na ulicu ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni