Ugostitelji moraju početi raditi ili zatvarati lokale

Ugostitelji moraju početi raditi ili zatvarati lokale

Možemo zaključiti kako se još jednom ostvaruje narodna poslovica da u svakom zlu ima neko dobro, a to je u ovom slučaju spuštanje na zemlju oholih, drskih i bahatih privatnih poduzetnika. Još samo kada bi inspekcije počele raditi svoj posao…

Žarko Delač

Žarko Delač

Učestalo nas ovih dana mediji informiraju o nedostatku radne snage i to osobito s obzirom na početak glavne turističke sezone u ugostiteljstvu. Ova se vijest može višedimenzionalno iščitati i raspraviti, ali sigurno je kako jedan aspekt zaslužuje posebnu pozornost. To je odnos poslodavaca ili privatnih poduzetnika prema radnicima. Naime, često smo čuli ili bili svjedoci kako se sezonski radnici doslovno iskorištavaju, rade i smješteni su u nehumanim uvjetima a o svojim se problemima jednostavno nemaju kome obratiti. Tako se uobičajilo da poslodavci posljednju plaću sezoncima nisu niti isplaćivali i to bez ikakvih sankcija ili barem upozorenja državnih institucija. Nitko za sezonce nije mario i o njima brinuo!

No situacija se stubokom promijenila i sada će uobraženi privatni poduzetnici imati dvije mogućnosti. Adekvatno nagraditi svoje radnike ili se sami primiti posla i raditi. Umjesto što su izigravali velike gazde i za tri ljetna mjeseca pohlepno zgrtali novac kako bi ostatak godine provodili na Maldivima ili skijanju. Stoga možemo ubrzo očekivati drastične promjene i jednu potpuno realniju ili bolje rečeno ljudskiju situaciju. Poput one u većini zapadnih država, u kojima nije na sceni primitivno izrabljivanje uz blagoslov države. Pri tome mislim na male obiteljske hotele ili restorane u kojima vas je posluživao vlasnik ili netko iz njegove obitelji. Za razliku od nas gdje gazda sjedi u hladu i pijucka koktel te budnim okom promatra što njegovi robovi rade te tu i tamo podigne glas ili važno pozove svoje društvo na čašicu razgovora.

Možemo zaključiti kako se još jednom ostvaruje narodna poslovica da u svakom zlu ima neko dobro, a to je u ovom slučaju spuštanje na zemlju oholih, drskih i bahatih privatnih poduzetnika. Još samo kada bi inspekcije počele raditi svoj posao… No i tu je problem potplaćenost jer zbog čega bi se za par tisuća kuna inspektor dovodio u neugodnu, a sve više i opasnu situaciju. Jer, vidimo kako se i usred Zagreba puca iz automatskog oružja pa zašto se danas nekome zamjeriti. Došlo je vrijeme da se doslovno krećemo linijom manjeg otpora dok se nešto stubokom ne promijeni. Pa bilo to i nešto na što nismo utjecali, poput otvaranja tržišta radne snage koje je uzrokovalo povećanja plaća u hrvatskoj radnicima, a ne više samo birokraciji.