Ugasimo svijetla za planet Zemlju

Ugasimo svijetla za planet Zemlju

Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena, ali se potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama

Inicijativa Sat za planet Zemlju devetu godinu za redom okuplja građane svijeta u zamisli da se jednim satom mraka probudimo i razmislimo što nam sve donose posljedice klimatskih promjena. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije poziva sve građane da se pridruže akciji i ugase rasvjetu u svojim domovima 28. ožujka u 20:30 sati!

Simboličnom gestom gašenja rasvjete na jedan sat ne rješava se problem klimatskih promjena i neodgovornog upravljanja prirodnim resursima, ali se zasigurno potiče na kolektivno promišljanje na koji način možemo spriječiti sve učestalije štete uzrokovane ekstremnim vremenskim pojavama, poput velikih požara, poplava, erozija zemljišta, oluja i valova tropskih vrućina. Nastanak takvih pojava uzrokovan je klimatskim promjenama i povećanjem temperature na Zemlji.

Akciju Sat za planet Zemlju pokreno je World Wide Fund for Nature – Svjetski fond za prirodu u Sydneyu kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi dali svoj glas protiv klimatskih promjena. U samo nekoliko godina akcija je postala globalni projekt u kojem sudjeluje više od 7000 gradova iz čak 154 zemalja diljem svijeta. U 2014. u lijepoj našoj na sat vremena svjetla su ugašena u 58 gradova sa svojim glavnim znamenitostima. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni