Udružuju se turističke zajednice u Zagrebačkoj županiji

Udružuju se turističke zajednice u Zagrebačkoj županiji

Novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, potiče se udruživanje turističkih zajednica, projektno i formalno. 

Tu priliku iskoristile su i turističke zajednice u Zagrebačkoj županiji koje se udružuju za razvoj kulturnog i gourmet turizma. Među njima su turističke zajednice gradova Jastrebarsko, Samobor i Sv. Ivan Zelina.

Aktivnosti sklopljene ovim sporazumom odnose se na intenzivnu promociju i unapređenje turističkog proizvoda, destinacije ili aktivnosti utvrđenih programom Razvoj gourmet turizma u Zagrebačkoj županiji.

Projektom će se uspostaviti podloga za integrirano upravljanje gourmet  turizmom s ciljem stvaranja prepoznatljivog turističkog destinacijskog proizvoda koji će biti glavni instrument poticanja konkurentnosti turizma Zagrebačke županije. 

Jedne od brojnih turističkih atrakcija ruralnog i eno i gastro turizma Zagrebačke županije su vinske ceste i ceste sira. Županija ima vinograde i vinske podrume na tri vinske ceste – Plešivičkoj vinskoj cesti, Zelinskoj vinskoj cesti i Samoborskoj vinskoj cesti. Na njima se mogu pronaći vina Purtugizec Plešivica i Kraljevina Zelina robne marke Zagrebačke županije te bermet, tradicionalno samoborsko aromatizirano vino, kao i vina proizvedena iz autohtonih sorti.

Projektom udruživanja želi se uspostaviti podloga za integrirano upravljanje kulturnog turizma koji se temelji se na zaštićenoj prirodnoj baštini i kulturno-povijesnoj baštini.

Turistička ponuda Zagrebačke županije obiluje kulturno-povijesnom baštinom, kao što su priče i legende, drveno graditeljstvo, sakralna gradnja, autohtona arhitektura, arheološki nalazi. Tu su i spomenici njezine bogate prošlosti, a može se pohvaliti s više od 200 lokaliteta kulturno-povijesne baštine.

To su primjerice Novi dvori Jelačićevi, kapela sv. Barbare u Velikoj Mlaki, kurija Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici te spomen-soba blaženoga Alojzija Stepinca u Krašiću. Vrijedni su arheološki nalazi u Ščitarjevu, nedaleko od Velike Gorice, gdje se od 1. st. nalazila Andautonija, sjedište ilirskog plemena Andautonijaca i rimski municipij Gornje Panonije te pretpovijesno nalazište u Budinjaku.

Dvorac Lužnica (Foto: TZGZ)

(ZG-magazin)

Komentiraj

*