Udruge promiču domaću proizvodnju, tradiciju i kulturu

Udruge promiču domaću proizvodnju, tradiciju i kulturu

U  srijedu 12. lipnja, građanima svoje su interesantne i vrijedne projekte predstavile: Udruga „ZG“, Udruga prijatelja sisačko-moslavačke regije te Udruge Korekta i Atom

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga, u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, u Tribini grada Zagreba (Kaptol 27), u srijedu 12. lipnja, građanima su se predstavile: Udruga „ZG“, Udruga prijatelja sisačko-moslavačke regije te Udruge Korekta i Atom. Cilj Dana otvorenih vrata udruga jest da se građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj. Ovakva zajednička okupljanja ujedno su prilika za upoznavanje članova udruga i stvaranja pretpostavki za njihovu buduću suradnju i eventualne zajedničke projekte.

Dan_udruga_stol
Slijeva: Nina Kušen Tomljanović, Lela Kaplowitz, Krešimir Dukarić, Boris Jagačić, Jasminka Filipas

O razlozima osnivanja Udruge „ZG“ – za promicanje proizvodnih djelatnosti, turizma i samozapošljavanja govorio je njezin predsjednik Boris Jagačić. On je ukazao na podatak da je trenutačno nezaposlen otprilike svaki peti radno sposobni Hrvat, i to u vrijeme kad je sezonsko zapošljavanje već uzelo punog maha!

„Podaci Europske komisije od prošle godine govore da industrijske aktivnosti imaju snažan učinak na proizvodnju i zapošljavanje i u ostalim sektorima jer se na svakih 100 novih radnih mjesta u industriji, otvara još 60 do čak 200 dodatnih radnih mjesta u ekonomiji ukupno (kod dobavljača i u tvrtkama kooperantima)“, rekao je, među ostalim, u srijedu osnivač i predsjednik udruge „ZG“ – za promicanje proizvodnih djelatnosti, turizma i samozapošljavanja.

Tribina_gostiPodsjetio je kako je, ne tako davno, Zagreb bio razvijeni industrijski grad, dok se na primjeru Ilice, koja je bila  svojevrsni izlog domaće industrije i obrtništva, danas može iščitati gospodarska situacija u kojoj se nalazimo; velik broj lokala tamo je oblijepljen plakatima i zatvoren, dok je Burza postala jednim od glavnih okupljališta Zagrepčana.

Govoreći o posljedicama nezaposlenosti te ističući važnost poticanja proizvodnje, Jagačić je i kazao  kako njegova Udruga zainteresiranima pruža informacije o mogućnostima samozapošljavanja i državnim potporama koje u tu svrhu mogu iskoristiti. „Samozapošljavanje nije i ne može biti odgovor na ogromnu nezaposlenost, no ono je jedan od načina da se ona barem minimalno smanji jer građanima s dobrom poduzetničkom idejom, a bez početnog kapitala otvara mogućnost za pokretanje vlastitog biznisa“, poručio je. Uz to, kako bi promovirali nove turističke lokacije i potpomognuli lokalne obrtnike, proizvođače i ugostitelje, na vlastitom portalu ZG-magazin, redovito objavljuju vijesti s područja turizma iz Zagreba i regije. U tom smislu uspostavljena je suradnja s turističkim zajednicama grada Zagreba i Zagrebačke županije.

„Upravo spomenuti internetski portal ZG-magazin, naš je najveći dosadašnji projekt. Portal za poslovne ideje – Kreativni biznis proglasio ga je kreativnim medijem, a njegov potencijal je prepoznao i gradonačelnik Milan Bandić, koji nas je podržao u samim počecima, pokazavši otvorenu spremnost na suradnju s našim medijem“, rekao je predsjednik Udruge „ZG“.

Predsjednica udruge Korekta Jasminka Filipas najavila je dio projekata koje će ta udruga pokrenuta za poboljšanje kvalitete života u dva zagrebačka kvarta, Podsusedu i Gajnicama.

Jačanje turizma i tradicije

Tribina_plocaCilj djelovanja “Udruge prijatelja sisačko-moslavačke regije” je promicanje vrijednosti sisačko-moslavačkog kraja. Govoreći o programu Udruge, njen predsjednik Krešimir Dukarić najavio je buduće projekte Udruge, kao što su primjerice: Festivali povijesti, projekt riječnog turizma, Festivali kulturne baštine, osnutak Muzeja riječnog prometa u Sisku, Turnir najstarijeg nogometnog kluba u Hrvatskoj – a to je N.K. “Segesta” iz Siska, koji bi okupio najstarije hrvatske nogometne klubove, i druge.

Dukarić je najavio kako planiraju medijski i marketinški osnažiti i obogatiti manifestaciju „Dani jabuka“, koja bi se održavala svake jeseni. „Bio bi to atraktivan događaj, naročito za domaće goste jer poznato je da je Moslavina bogata nasadima jabuke, koju nazivaju i kraljicom voća“, rekao je.

Udrugu Atom predstavila je predsjednica Lela Kaplowitz, jazz pjevačica s međunarodnom reputacijom. Atom je inače skraćeni naziv Udruge za promicanje umjetnosti, tradicije, optimizma i muzikalnosti, a osnovni joj je cilj promicanje  umjetnosti u svim njenim oblicima.  Ova riječka udruga odnedavno ima otvorenu podružnicu i na zagrebačkoj adresi. Centralni projekt udruge su radionice „Jazz na kotačima“. Riječ je o modernom dvojezičnom edukacijskom programu kojom se promovira jazz glazba i koji se provodi u osnovnim školama, institucijama za skrb djece s posebnim potrebama, kao i ustanovama koje koriste osobe treće životne dobi.

Kaplowitz je najavila da je u procesu priprema velikog projekta „S koljena na koljeno“ u kojim će se promovirati živa hrvatska riječ među hrvatskim iseljenicima na globalnoj razini, kroz radijske emisije, lutkarske predstave, autorskom glazbom s temom hrvatskih priča i legendi.

Glazbeni i recitatorski dio
Glazbeni i recitatorski dio

Druženje je završilo recitiranjem stihova izvorne pjesme “Letovanić,Letovanić” koje je izvela prof. Nina Kušen Tomljanović. Nakon toga, Lela Kaplowitz, jazz pjevačica s međunarodnom reputacijom otpjevala je istu pjesmu, a na zamolbu predsjednika Udruge „ZG“ otpjevala je i pjesmu „Serbus Zagreb moj“.

Skup su organizirale Udruga „ZG“ i Udruga prijatelja sisačko-moslavačke regije. Na skupu je predstavljen i sisački Radio Quirinus, koji u svojem programu promiče vrijednosti sisačko-moslavačke regije. Novinarska ekipa Radija Quirinusa  napravit će emisije o udrugama koje su se jučer predstavile u Tribini grada Zagreba.  (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni