Udruge pozivaju na novi prosvjed protiv aktualne gradske vlasti

Udruge pozivaju na novi prosvjed protiv aktualne gradske vlasti

Projekt Manhattan i vrijedna gradska zemljišta ortacima, a stanovnicima Zagreba smeće i drastično poskupljenje njegova odvoza”

Veliki prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i suradnika pod nazivom „Dosta je!“ održat će se u subotu 1. veljače u 16 sati na Trgu bana Jelačića, a organiziraju ga udruga Siget te Zelena akcija i Pravo na grad, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Organizatori su pozvali na prosvjed sve građane kojima je dosta “klijentelističkog sustava koji guši i devastira Zagreb”. Ističu kako gradonačelnik Bandić za svoje ortake čuva projekt “zagrebački Manhattan” i vrijedna gradska zemljišta, a stanovnike Zagreba ostavlja da se guše u smeću čiji odvoz još i drastično poskupljuje.

Ističu da je 1. veljače izabran kao dan za prosvjed jer tada stupa na snagu novi sustav naplate odvoza otpada koji građanima višestruko poskupljuje račune bez ikakvih valjanih argumenata i uz nefunkcionalan sustav prikupljanja otpada. Osim toga, samo nekoliko dana kasnije zastupnici Gradske skupštine odlučivat će o zagrebačkom Generalnom urbanističkom planu (GUP-u). Baš na temi GUP-a testirat će se podrška Bandićevih političkih partnera. Navode kako bi gradonačelnikova moć u Zagrebu bila bi znatno manja bez čvrste potpore HDZ-a koji u Skupštini redovito glasa za sve njegove prijedloge.

Udruge pozivaju sve zastupnike i zastupnice u Skupštini, uključujući i one koji su do sada podržavali Bandićevu politiku, da poslušaju glas javnosti i da se usprotive ovakvom lošem GUP-u. Ujedno, pozivaju zastupnike da zahtijevaju povlačenje nepravednog cjenika za otpad i unapređenje načina prikupljanja otpada.

Očekivano trajanje prosvjeda je 2 do 2,5 sata, a govorit će Gordana Pasanec (udruga Siget i inicijativa Zagreb te zove), Jelena Miloš (Pravo na grad), Branka Genzić – Horvat (UZOR), Marko Košak (Zelena akcija) i Bernard Ivčić (Zelena akcija). Prosvjed će voditi Marina Orsag, a glazbenu podršku će pružiti nekoliko sastava (Le Zbor, Renato Metessi i zvijezde, Phantasmagoria, Trobecove krušne peći, Tearstopers, VIS Pardon te Rabat). Prosvjed su video porukama do sada podržali Kawasaki 3p i Remi iz Elementala. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni