Udruge poručile: “Memorandum iz Dubaija od danas treba biti ništavan”

Udruge poručile: “Memorandum iz Dubaija od danas treba biti ništavan”

Memorandum o razumijevanju, kojeg je za tzv. Zagrebački Manhattan gradonačelnik Milan Bandić sklopio s investitorom iz Dubaija, danas bi trebao formalno postati ništavan. Osim ako je Bandić odlučio još jednom odbaciti mišljenje građana i građanki te je potpisao produljenje valjanosti ovog skandaloznog dokumenta”, upozorili su predstavnici triju udruga – Bernard Ivčić (Zelena akcija), Gordana Pasanec (udruga građana Siget) i Iva Marčetić (Pravo na grad).

U Memorandumu sklopljenom 12. ožujka ove godine jasno stoji da Grad ima rok od osam mjeseci za “definirati prostorno planske preduvjete za realizaciju” Zagrebačkog Manhattana, što znači da je to rok za prilagodbu Generalnog urbanističkog plana (GUP) i donošenje Urbanističkog plana uređenja (UPU-a) za to područje. Navedeni rok ističe danas. Međutim, prema sadržaju Memoranduma postoji mogućnost produljenja tog roka za dodatnih šest mjeseci ako ga “ugovorne strane uzajamno obnove ili produlje pisanim sporazumom ugovornih strana”.

Predstavnici udruga upozoravaju kako je ovaj sporazum “sa sumnjivim investitorom” i dalje na snazi jedino ako je gradonačelnik Milan Bandić usprkos protivljenju građana odlučio nastaviti “pogodovati investitoru”.

Podsjećaju da su se Zagrebačkom Manhattanu usprotivile stručne arhitektonske i aktivističke udruge te brojni građani i građanske inicijative, a u sklopu javne rasprave o izmjenama GUP-a usred ljeta su poslane brojne primjedbe, no Grad ih je sve odbio.

Ističu da se Memorandum skrivao od javnosti, a tek se krajem kolovoza, nakon ogromnog pritiska javnost i medija počeo dopuštati „uvid“ u dokument. Iako je gradonačelnik Bandić tvrdio da je neobvezujuć, Ivčić, Pasanec i Marčetić tvrde da je za četvrtinu članaka Memoranduma jasno navedeno da su obvezujući, kao i namjera da tvrtka Eagle Hills „bude vlasnik većinskog udjela“. Grad je dužan o svom trošku osigurati vlasnički list za zemljište, definirane prostorno planske preduvjete za GUP i preduvjete za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, dok EH može inicirati promjenu GUP-a. Također, Grad je o svom trošku obavezan stvoriti preduvjete za infrastrukturu te srušiti sve zgrada čije uklanjanje nije zakonski zabranjeno, ukazuju predstavnici triju udruga. (ZG-m)