Udruge organiziraju prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika

Udruge organiziraju prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika

Prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pod nazivom Vrijeme je! Zagreb je spreman! bit će održan na dan izborne šutnje, u subotu, 21. 12. na Trgu bana Jelačića s početkom u 16 sati.

Prosvjed organizira nekoliko građanskih udruga i inicijativa. To su: Udruga građana Siget, Braniteljska udruga Vidra – Veterani i društvena akcija sa Zelenim odredom, Udruga za zaštitu okoliša UZOR iz Resnika, Udruga eko Zagreb te građanske inicijative “Samoborček” i “Hipodrom”. Naknadno je javljeno da prosvjed podržava i inicijativa “Zagreb bez zračenja”,  a skup je prijavljen policiji.

Njihovi predstavnici ističu da zagrebački gradonačelnik već duže vrijeme ignorira primjedbe i zahtjeve građana, njihovih inicijativa i udruga. Tvrde kako su se više obratili gradonačelniku i članovima Skupštine Grada Zagreba kroz prosvjede i prijedloge s argumentiranim rješenjima, ali da je jaz između građana i vodećeg čovjeka Zagreba sve veći. To je rezultiralo sazivanjem prosvjeda na glavnom gradskom trgu.

»Ponašanje gradonačelnika Milana Bandića preraslo je u čisti despotizam«, govori Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget koja kaže da gradonačelnik ignorira i vrijeđa građane, gradske zastupnike i novinare koji se usuđuju komentirati njegov rad. Podsjeća kako je u Skupštini usvojen neprihvatljiv »harač« na džepove građana u obliku poskupljenja odvoza smeća i to uoči Nove godine, kao »čestitka«. Navodi i kako u veljači na sjednicu Skupštine dolazi »sramotni GUP«.

»Želimo pokazati kako i mi mislimo na njega, te mu na glavnom gradskom trgu u svijetlu najskupljeg Adventa u Europi želimo uputiti naš zahtjev za opozivom s mjesta gradonačelnika. Predugo smo bili ‘fini’ i trpili njegovu bahatost. Došao je trenutak kada treba ‘lupiti šakom o stol’«, kaže Pasanec.

Predsjednica UZOR-a, Branka Genzić-Horvat pak ističe da Zagreb odvaja 10 % otpada, nema sustava gospodarenja otpadom ni pravedne naplate, a ulice su zatrpane otpadom. »Nema niti jednog jedinog utemeljenog razloga za to, kao ni za bilo kakvo poskupljenje usluge, osim pljačke građana koja se već 20 godina sistemski provodi«, tvrdi čelnica UZOR-a, koja postupak izmjena i dopuna zagrebačkog GUP-a naziva običnom farsom.

Čelnik Udruge eko Zagreb Ivan Kos ukazao je na prenatrpanost zelenih otoka i potencijalno plaćanje penala zbog nedostizanja ciljeva od 50 % odvojenog prikupljanja otpada.

Ispred Zelenog odreda – foruma braniteljske udruge VIDRA javila se Vesna Grgić koja upozorava na devastaciju Medvednice. »Rubni dijelovi Medvednice također su dio sramotnog GUP-a te nitko ne obraća pažnju kako se granice šumskog teritorija mijenjaju zbog učestale gradnje na atraktivnim lokacijama. Na mala vrata uskoro stižu i izmjene prostornog uređenja Parka prirode Medvednica na koje ćemo posebno pripaziti«, poručila je Grgić.

»Budući da Milan Bandić ne poštuje mišljenje struke, već nameće svoju samovolju, postoji mogućnost da zauvijek izgubimo dijelove grada. Svjedoci smo izmjene GUP-a Zagreba, gradnje preplaćene žičare, uništenje Hipodroma i Brestovca, gušenja Zagreba u smeću, a sve te njegove najavljene projekte građani će otplaćivati tko zna koliko dugo«, poruka je Višnje Škreblin. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni