Udruga Životna linija pomaže ljudima na područjima stradalima u potresu

Udruga Životna linija pomaže ljudima na područjima stradalima u potresu

Razorni potresi koji su u ožujku prošle godine pogodili Zagreb te u prosincu i područje Sisačko-moslavačke županije uzrokovali su velike materijalne štete, ali i narušili mentalno zdravlje građana.

Kako bi nakon pretrpljenog užasa vratili svoj život u normalu i prevladali strah od novih potresa često im je potrebna stručna podrška. Nju je omogućila je i Udruga Životna linija koja je 8. veljače ove godine pokrenula Grupu za podršku nakon potresa.

U razgovoru za ZG-magazin predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac je istaknuo da su do sada jednom tjedno preko Zooma održane tri grupe, a besplatnu podršku građanima na područjima pogođenima potresom su pružili stručnjaci s iskustvom u tretiranju psihotrauma.

„Građani su na grupi dobili savjete o tome što učiniti kada oni ili osobe u njihovoj okolini primijete da imaju problem sa strahom, stresom ili anksioznosti povezanima s potresom”, rekao je Pongrac. Dodao je da su na grupi građani u sigurnim uvjetima mogli izreći sve što su osjećali u pogledu potresa.

Povezivanje i empataija

„Povezivanje, empatija i prorada najzdraviji su načini nošenja sa stresom. Govorenje o svojim osjećajima olakšava njihovu proradu”, objašnjava Pongrac. Zadovoljan je interesom građana te je istaknuo da su se javljali građani koji su osjećali anksioznost vezanu uz preživljene potrese u Zagrebu i Petrinji, a većinom se javljala populacija starije životne dobi.

„Od ove grupe očekujemo da će smanjiti njihovu anksioznost, dati im osjećaj veće sigurnosti i spriječiti kasnije psihičke posljedice od preživjele traume”, tvrdi Pongrac. Dodao je da se građani mogu javiti i za individualnu pomoć na e-adresu Udruge Životna linija pomoc@pomoc.hr.

„Potres je ostavio teške psihičke posljedice koje će se još godinama morati sanirati”, kaže Pongrac. Naglasio je da je potrebno više emocionalne potpore građanima koji su preživjeli traumu vezanu uz potres

„Ukaže li se potreba, otvorit ćemo još sličnih grupa. Prorada anksioznosti vrlo je važna i nakon prestanka izravne opasnosti jer se tada aktiviraju simptomi posttraumatskih stresnih reakcija”, zaključio je naš sugovornik.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni