Udruga Ozana proslavila 30 godina rada

Udruga Ozana proslavila 30 godina rada

(Sa svečane proslave 30 godina rada udruge OZANA održanoj u srijedu / Foto: Press)

Skrbe o 49-ero mladih i odraslih osoba s teškoćama u razvoju

Kampanjom Za novih 30! udruga prikuplja donacije za nastavak programa učenja, socijalizacije i terapije za korisnike s intelektualnim teškoćama. Oni izlaskom iz školskog sustava teško nalaze prilike za druženje, rad i uključivanje u zajednicu.

Vlado, kojemu je danas 50 godina, odmalena je bio pomalo drugačiji od vršnjaka. Matematika mu nije išla i volio se igrati sam. O vlakovima je znao sve. Završio je srednju školu za knjigovežu po prilagođenom programu. Odrastajući i školujući se, sretao je i druge koji s matematikom nisu bili na ti. Kad su završili školu za jednostavna zanimanja – pomoćnog kuhara, pomoćnog slastičara, knjigovežu – željeni posao nije došao. Ali stigao je poziv iz Udruge Ozana.

Bilo je to pred 30 godina. Od tada je svakoga dana u Vukovarskoj 235, na nekoj od radionica ili u kuhinji, u vrtu, na izletu ili na predstavi. I danas, ako vam pri ruci nije vozni red ili niste spojeni na internet, od njega možete saznati kojim vlakom je najbolje doći do Budimpešte.

Vlado je jedan od 49-ero ljudi u dobi od 24 do 54 godine o kojima skrbi OZANA, udruga za podršku osobama s teškoćama u razvoju. Danas je u prostorima u Vukovarskoj svečano obilježila 30 godina rada, i započela kampanju Za novih 30! u kojoj od građana, tvrtki i institucija prikuplja donacije za nastavak programa za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Ti su programi, po riječima tajnice udruge Sandre Kerovec, mjesto učenja, socijalizacije i radnih aktivnosti – osnovnih ljudskih potreba koje ova ranjiva skupina često ne može zadovoljiti drugdje.

Razvoj vještina za što veću samostalnost

Mladi i odrasli s invaliditetom nakon završenog obrazovanja rijetko se uspiju uključiti u tržište rada. U Ozani i po završetku školovanja nastavljaju razvijati vještine za što veću samostalnost. Ovdje nalaze svoje mjesto, sigurnost i društvo, ali i svrhu, što je važno za ispunjen život, objašnjava Sandra Kerovec.

Kroz programe Ozane je u protekla tri desetljeća prošlo više od 120-ero djece s teškoćama u razvoju i 70-ak mladih i odraslih s invaliditetom. O njima je brinulo desetak stručnjaka. Udruga je 2002. osnovala ustanovu OZANA – Dnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti.

Korisnici ovdje uče brinuti o sebi i zdravlju, pripremati jednostavnija jela; sudjeluju u plesnim, glazbenim i terapeutskim aktivnostima. Stručni djelatnici OZANE vjeruju u načela waldorfske pedagogije, u terapeutski učinak ručnog rada – štrikanja, pletenja, tkanja i filcanja vune. Stekli su međunarodni renome. Provode i brojne projekte.

Trenutno su u tijeku Mali domaći u očuvanju baština, što ga podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja te trogodišnji Upletimo se u socijalnu mrežu koja ne puca, koji podržava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Od 2013. važan dio programa i projekata odvija se u Štrikeraj cafeu.

Kampanji Za novih 30! se može donirati skeniranjem uplatom na IBAN: HR1223600001101403726. (Zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni