Udruga koja sakuplja životinje “koje nitko ne želi”

Udruga koja sakuplja životinje “koje nitko ne želi”

Udruga Sedma od Devet spašava napuštene, ostavljene i zlostavljane životnije a provodi i edukativne radionice s ciljem upoznavanja javnosti o važnosti brige za njih. Predavanja su započeli i po osnovnim i srednjim školama a potporu im je pružio i Grad Zagreb

Snježana Kratz

Blagdani su za životinje svake vrste nemalo stresni jer petarde koje se oko nas tada čuju, uvelike ih straše. Mačke se izbezumljenih pogleda, bježeći od takve buke zavlače ispod kreveta i svakakvih rupa ne bi li se skrile i zaštitile. Sa psima je isto jer počinju cviliti, lajati, tražiti zaklon i sigurnost.

Potonje četvoronošcima, ali i drugima pruža Udruga Sedma od Devet koja promovira potrebu skrbi o dobrobiti životinja. Ponajprije odlaskom na teren i spašavanjem ranjenih i zlostavljanih životinja, ali i ostavljenih i odbačenih, jer ima i takvih. Posebice nakon što vlasnicima dosade, prestanu im biti zanimljive, ostare, razbole se… Briga o životinjama podrazumijeva i hvatanje životinje, odlazak s njom veterinaru i dobivanje liječničke skrbi odnosno smještanje životinja kod »stričeka i teta čuvalica«. Potonji su osobe koje svoje domove otvaraju napuštenim, zanemarenim i zlostavljanim životinjama, ističe Petra Puvača predsjednica udruge. Dodaje da briga o njima obuhvaća i oglašavanje za udomljavanjem putem socijalnih mreža, uz pomoć medija…

Procjena udomitelja

Udomljena kujica Lilly

Oni koji se odluče životinju udomiti provjeraju se tako da članovi udruge odlaze kod udomitelja na razgovor, pri čemu se prvo procjenjuje jesu li udomitelj i životinja koju žele »kliknuli«. Utvrđuje se i ima li potencijalni udomitelj sve uvjete za njenu odgovarajuću skrb u svakom pogledu. Primjerice, aktivan način života i stari(ji) kratkonogi pas koji šepa, nisu dobra kombinacija. Kako kažu, pažnju posvećuju i edukacijama, a ponajprije onoj – Kućni ljubimac – živo biće, a ne igračka – koja se sustavno provodi po osnovnim i srednjim školama (ovisno o interesu) od početka 2015. godine.

Od ove godine provode istoimeni projekt edukativnih radionica za djecu od 7 do 12 godina. Radionice se održavaju u Etnografskom muzeju, a pokrovitelj je projekta Gradska skupština Grada Zagreba. Održao se u tom muzeju i ciklus edukacija Pas(i)ja posla koje je također podržala gradska vlast. Kroz potonje je »Sedma od Devet« javnosti približila odnos čovjeka i psa od davnina odnosno kada je kažu započela domestikacija vuka u psa. Ponajprije preko uobičajenih svakodnevnih odnosa sa tim životinjama do njihovih raznih životnih uloga (radni, terapijski psi).

Hitna pomoć za kućne ljubimce

Iz rada udruge treba spomenuti i radionice Zdravlje nema cijenu koje su imale i dio Hitna pomoć za kućne ljubimce. Udruga je, otkrivaju nam, u javnosti prepoznata i kao »ona koja skuplja životinje koje nitko neće«. Pomažu im u tome itekako svojim radom i znanjem i veterinari, koji spašavaju životinje i udruzi izlaze u susret i kod najtežih ozljeda životinja. Iskusila je to svojedobno Aguila, pretučena tornjakinja koju su »oteli« snježnoj mećavi u tri ujutro prije dvije godine. To je, kažu koliko znaju kod nas i jedini pas na kojem je izvedena holecistoduodenostomija, odnosno operacija spajanja žučnog mjerura s jetre na dvanaestnik. Bila je to treća Aguilina operacija i posljednja šansa za život, prisjeća se Puvača. To više jer je premlaćivanje za posljedicu imalo i rupture žučovoda te druge komplikacije. Veterinari bez čije pomoći ne bi mogli skrbiti o životinjama, pomažu im odobravajući i popuste na liječenje koje ovisno o slučaju i ne bude jeftino. Kontrola za Aguilu i lijekovi te liječnički tretmani dosegli su više od 12.000 kuna, ali kada se zna da je ta tornjakinja danas živ i sretan pas »ništa nije puno«.

Specifičan je i slučaj mačka Jokera koji im je predan vjerojatno nakon udarca automobila, s polomljenom gornjom i donjom čeljusti i jakim udarcem u glavu od kojeg je odmah oslijepio, a zbog naknadnog glaukoma i ostao bez oka. Ali nakon nevjerojatnog oporavka od tih ozljeda, pokazao je bio simptome leukemije. Kako se u udruzi bore za životinje i onda kada drugi odustaju, za njega se pribavio »mačji« lijek interferon iz Italije.

Mačji interferon djelotvorniji od ljudskog

Kako su u Hrvatskoj rađeni pokušaji samo s ljudskim interferonom koji se pokazao djelotvornim tek u trenutku tretiranja, mačji je bio uspješniji u potpunom izlječenju. Samo je taj spasonosni lijek za Jokera koštao 400 eura, bez dostave i aplikacije kod veterinara a troškovi su se za nesalomivog mačka, tako popeli na više od deset tisuća kuna. Pokazalo se, nakon terapije da je Joker negativan i na leukemiju, pa je tako prvi, uvjetno rečeno izliječeni mačak od te bolesti. Nisu im na sreću, svi slučajevi tako psihofizički i financijski iscrpni, ali životinje pod njihovo okrilje dolaze zbog nevolje.

Trenutno od teških slučajeva na skrbi imaju Ester-Lily i Mirka -Mikija koji su nemalo »otpisani«, ali udruga se trudi izvući im i drugu životnu šansu. Životinjama je povrijeđena kralježnica i to od »ljudske ruke«. Za Ester-Lily su izrađena kolica dok je Mirko- Miki prošao dvije operacije, kojima su mu nakon transplantacije kože ugrađene pločice u noge kako bi se na njih mogao osloniti. Tu se cijena spasa kretala oko 15.000 kuna.

Kada govori o financijama, kaže Puvača, teško je reći s koliko u prosjeku raspolažu i koliko im treba jer troškovi za Mirka, Lily, Aguilu ili Jokera (poznati su u javnosti) višestruko su veći od životinja kojima takva pomoć ne treba. Uobičajeni trošak za psa kreće se oko 1.500, kuna što uključuje veterinarske usluge: pregled, cijepljenje, čipiranje, tretiranje protiv parazita, kastraciju… Troškovi boravka životinja u udruzi isto tijekom vremena rastu (hrana, tretiranje protiv buha, krpelja, igračke, posudice, povodac, ogrlice, oglašavanje), a za neke su pse bili primorani plaćati i smještaj.

Dirljive uplate od 5 kuna

Idealno bi bilo kažu kada bi Udruga mogla imati svoj prostor kao i zaposlene barem dvije osobe, jednu na puno, a drugu na pola radnog vremena. Financijski im rad gotovo u cijelosti ovisi o »običnim ljudima« koji im donacijama od 50 do 70 kuna osiguravaju osnovna sredstva za rad. Uplate od po pet kuna su im najdirljivije jer to je kažu znak da je doista riječ o ljubavi prema životinjama. Zahvalni su Gradu koji im je s deset tisuća kuna financirao projekt Kastracija životinja socijalno ugroženih vlasnika s ciljem prevencije neželjenih legala, ali i napuštanja životinja. Projekt se iznjedrio jer je, kaže Puvača, često bilježila pozive građana koji su molili za pomoć susjedima s kućnim ljubimcima. Ponajprije onima u nezavidnoj novčanoj situaciji koji su zbog ljubavi prema životinjama spasili četvoronošce i zadržali ih.

Osim uvijek potrebnih donacija udruzi nedostaje i »teta i stričeka« čuvalica. Oni u pravilu životinju uče osnovnom bontonu, od toga gdje se obavlja nužda, kako se hoda uz pomoć povodca i sl., a troškove oko životinje snosi udruga koja im sustavo traži odgovarajući dom. Ljudi pogrešno misle kako bi kao »tete čuvalice« trebali stalno biti doma i brinuti o životinji kažu u udruzi ističući kako to nije točno, jer one se uz pomoć stručnjaka i članova udruge svemu nauče. Svi koji bi željeli pomoći životinjma i radu udruge mogu se obratiti predsjednici:

Petra Puvača
Udruga za zaštitu životinja “Sedma od Devet”
Naserov trg 4
Zagreb
IBAN HR0623400091110595995
SWIFT PBZGHR2X
PayPal petra@sedmaoddevet.hr
mail : petra@sedmaoddevet.hr i mobitel za sva pitanja +385 91 796 0530
www.sedmaoddevet.hr

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni