Udruga Kamensko bogatija za tri šivaće mašine

Udruga Kamensko bogatija za tri šivaće mašine

Da stvari kreću nabolje pokazuju i poslovi koje si Udruga Kamensko pribavlja jer naručitelji su zadovoljni njihovim radom. U današnjem Kamenskom se održavaju radionice pletenja, vezenje, izrade ručnih radova… Ovih dana iznašli su rješenje i za jednu majku pridošlu im iz Sigurne kuće koju će, kažu, zaposliti kod njih kroz javne radove

(Naslovna fotografija: Ida Cvek, voditeljica radionice, Lada Szabo Kajfež i Đurđa Grozaj)

»Ovom je donacijom svaka naša članica i zaposlenica dobila priliku za poboljšanje života. Zahvaljujemo se gospođi Ladi Szabo Kajfež što je pokazala `kak velko srce ima´. Darovala nam je tri šivaće mašine, a to su tri nade i tri mogućnosti. Jedna je od njezine bake Ide«. Rekla je to u utorak Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko na primopredaji strojeva u prostorima te udruge u Ulici Rudolfa Bićanića. Donacija se realizirala posredstvom portala ZG-magazin, čija je novinarka u razgovoru s Ladom Szabo Kajfež otrkila kakve probleme danas imaju žene iz Udruge Kamensko. Poduzetnica i profesorica engleskog i španjolskog jezika odmah je izrazila želju darivati šivaće strojeve i jednu izložbenu lutku hrabrim ženama podržavajući ih u nastojanjima da uspješno riješe egzistencijalnu bitku. Darovani strojevi nazvat će se po Ladinoj baki Idi, Ladi i novinarki koja je bila spona humanitarne akcije.

U Udruzi već postoje Bandićka, Jospiovićka, Vlasta, Manekenka i druge šivaće mašine koje su imena dobile po svojim donatorima. Imaju endlericu, četiri šteperice, rupičarku, gumbičarku, a trebaju automatski stroj za izradu džepova kod radnih odijela i drugo. Strojevi će se odmah smjestiti u radione u Bićanićevoj 4, a na broju 2 nalaze se krojačnica i izložbeni dio. Udruga je, rečeno je, zaposlila sedam žena na »njihov teret«. Dvije su lani umirovljene, pa su priliku dobile i mlade, stručno educirane osobe. »Ne stajemo, već idemo dalje naprijed u realizaciju naših radnih zamisli i planova«, rekla je Grozaj, ističući kako se dobrim dijelima i solidarnošću te mijenjanjem loših zakona može ići naprijed. Jer, kako kaže, sudeći po gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj – svi smo mi Kamensko!

Potaknimo domaću tekstilnu industriju

Grozaj je najavila da će, ne budu li im do svibnja riješena dosadašnja potraživanja, upitati »gospodu koja stvaraju zakone« kada i kako će to biti riješeno. Ustrajat će i na međunarodnoj aktivnosti rješenja problema. Udruga, poručuju žene, ima otvorena vrata za svakog dobronamjernika i mučenika »kak su i one same«. Da stvari kreću nabolje pokazuju i poslovi koje si pribavljaju jer ljudi su zadovoljni njihovim radom. U današnjem Kamenskom se održavaju radionice pletenja, vezenje, izrade ručnih radova… Ovih dana iznašli su rješenje i za jednu majku pridošlu im iz Sigurne kuće koju će, kažu, zaposliti kod njih kroz javne radove.

Szabo_Kajfez_donacija_ZGMRazgovarali smo i s Ladom Szabo Kajfež koja je s donacijom stigla ravno iz Opatije, što joj, kako kaže, nije predstavljalo nikakav problem. Upitali smo je zašto se odlučila potpomoći upravo Udrugu Kamensko. »Pratila sam događanja vezana s Kamenskim kroz medije sve te godine i jednostavno sam osjećala potrebu da tim ženama pomognem. Zašto? Ja isto šivam, štrikam i heklam i znam kakav je to posao, itekako sam dobro upućena u to. Moji roditelji i ja smo dugo živjeli u inozemstvu i imamo te mašine, pa zašto da one stoje doma? Neka idu u prave profesionalne ruke«, poručila je Szabo Kajfež.

»Mi sve uvozimo iz te Kine. Oni su pametan narod, ali na taj se način potiskuje cijela ta naša teksitlna industrija. Imamo kvalitetne krojače, profesionalne švelje, imamo ljude koji znaju, ali su jednostavno stisnuti u jedan kut baš zbog tih veletrgovina i masovnih proizvodnja koje dolaze izvana«, smatra donatorica i dodaje: »ako hoćeš imati nešto lijepo što pristaje baš na tvoje tijelo, onda si to daš šivati po mjeri. Onda ste zadovoljni, imate jedinstven model, koji nije zbog toga i puno skuplji jer je konkurencija jako velika«.

Zaključila je da u Hrvatskoj uvozimo sve i svašta, ima tu i podosta »bofl« robe, pa smatra kako bi ipak trebalo na neki način potaknuti domaću tekstilnu industriju.

S. Kratz / B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni