Udruga Juris Protecta protiv terora Zagrebparkinga

U Udruzi navode da se  već više od 10 godina parking u Zagrebu ne naplaćuje po razumnim cijenama, a prekoračenje zakupljenog vremena kažnjava se drakonskim kaznama od 200 kuna. Zaključuju kako je riječ o „teroru“ i „pljački“ na ulicama Grada Zagreba

Udruga za unaprjeđenje pravosuđa Juris Protecta pobunila se protiv načina na koji se naplaćuje parking u gradu Zagrebu, kao i drakonskih kazni kojima se kažnjavaju vlasnici vozila nakon već i neznatnog prekoračenja zakupljenog vremena parkiranja. U Juris Protecti navode da se  već više od 10 godina parking u Zagrebu ne naplaćuje po razumnim cijenama, dok je najmanja jedinica za parking na ulici je jedan sat, a prekoračenje zakupljenog vremena kažnjava se drakonskim kaznama od 200 kuna.  Navode kako druge europske zemlje imaju obračunsku jedinicu od 5 do 15 minuta. Zaključuju kako je riječ o „teroru“ i „pljački“ na ulicama Grada Zagreba.

„Nakon što je Ustavni sud RH proglasio kaznu neustavnom, Zagrebparking je preimenovao kaznu u “cjelodnevni parking”. Nije šija nego vrat. Nadajmo se da će sudsko pobijanje odluke Zagrebparkinga koji stoji pod izravnom kontrolom Gradske skupštine, biti također uspješno“, navode u Juris Protecti. Poručuju kako nije sporno plaćanje razumne cijene za parking, već naplata kazne od 200 kn za najmanje prekoračenje vremena parkinga. Navode kako su u Europi i svijetu određena tri stupnja prekoračenja zakupljenog parkirnog vremena. Prvi stupanj za prekoračenje do 30 minuta, 2. stupanj za prekoračenje od 30 min do 1 sata i 3. stupanj za prekoračenje od 2 i više sati.

Isto tak,o ocjenjuju da je nasilno uklanjanje nepropisno parkiranih vozila nezakonito. „Samo parkirana vozila koja izravno ugrožavaju odvijanje prometa smiju biti uklonjena, dok Zagrebparking masovno uklanja vozila s gradskih ulica i naplaćuje za svako uklanjanje 500 kuna. Zloupotreba monopola i protuzakonito postupanje omogućilo je radnicima i službenicima Zagrebparkinga najveće osobne dohotke u Zagrebu“, navode u Udruzi.

Zbog svega navedenog Juris Protecta je raspisala online peticiju kojom zahtjevaju ostavku Milana Bandića i Davora Bernardića te zahtjevaju od Skupštine Grada Zagreba da bez odgode promjeni način i visinu naplate parkinga u Gradu Zagrebu, ukine monopol Zagrebparkinga za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila i uskladi praksu sa zakonom i normama koje se primjenjuju u ostalim europskim gradovima usporedive veličine i geografskog položaja. (zg-m)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni