Udruga Franak zbog “neozbiljnosti druge strane” organizira masovni prosvjed

Udruga Franak zbog “neozbiljnosti druge strane” organizira masovni prosvjed

Ministarstvo financija i banke ne shvaćaju veličinu problema i posljedice po dužnike, tvrde članovi Udruge

Udruga Franak na današnjoj je konferenciji za novinare najavila da napušta radnu skupinu za rješavanje problema dužnika u švicarcima zbog „neozbiljnosti druge strane“, odnosno banaka i Ministarstva financija te njihovog neshvaćanja veličine problema i posljedica po dužnike.

Zbog toga su najavili organiziranje masovnog prosvjeda koji će se održati 25. travnja 2015. godine u Zagrebu kako bi „senzibilizirali javnost na štetu koja je počinjena cijelom društvu jer su banke izvukle milijarde kuna iz banaka kćeri u banke majke, a da nije plaćena niti jedna kuna poreza“, stoji na Facebook stranici Udruge.

Traže hitnu i neopozivu ostavku guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića te pozivaju sve državne institucije da se uključe u konačno rješavanje problema svih obespravljenih i oštećenih dužnika.

Udruga Franak ostaje pri svojim zahtjevima, od kojih je najvažniji konverzija kredita u kune po početnom tečaju, zahtijevaju povrat preplaćenih sredstava, zabranu ovrha i deložacija za sve korisnike kredita u francima do odluke Vrhovnog suda te određivanje metodologije fiksnog određivanja marži prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju tako da se može odrediti fiksna marža koja je vrijedila na početku otplatnog razdoblja.

Nakon što je središnja švicarska banka u siječnju odustala od daljnjeg branjenja minimalnog tečaja od 1,2 franaka za euro, Sabor je po hitnom postupku prihvatio zakonsko rješenje prema kojem se na godinu dana tečaj franka fiksira na 6,39 kuna. U tih godinu dana mora se pronaći dugoročno rješenje za problem kredita vezanih uz franak.

Iz Udruge pozivaju sve građane Republike Hrvatske, bez obzira na to jesu li kreditno zaduženi, da podrže borbu protiv daljnjeg osiromašenja države i svih njenih građana te da se odazovu ovom velikom prosvjedu. (I.C/zg-m)

 

Foto: Udruga Franak (Facebook)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni