Udruga Franak u petak organizira prosvjed na Markovu trgu

Udruga Franak u petak organizira prosvjed na Markovu trgu

Ističu i kako nedopustivim smatraju da banke, pravomoćno optužene za nezakonito poslovanje, izmjenjuju zakon prema vlastitim interesima

Udruga Franak najavila je u ponedjeljak da će u petak, 3. srpnja, održati prosvjed na Markovu trgu na kojem će iskazati nezadovoljstvo “zbog pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarskim francima koji traje već gotovo pola godine”. Posebno nezadovoljstvo iskazuju prema državnim institucijama koje bi, kažu, trebale štititi interes građana, a ne moćnika.

“Ministar financija Boris Lalovac se već pola godine vrti u krug i neuvjerljivo podupire dužnike u švicarskim francima, a nedavno je i izjavio kako neće imati milosti za bankare. Čije interese Lalovac zapravo štiti?”, pitaju predstavnici Udruge Franak koji su “ogorčeni nakon što su saznali za hitan i tajni dogovor između Ministarstva financija i bankara o izmjenama zakona”.

Naime, pojašnjavaju, na internetskim stranicama Hrvatskog sabora nalazi se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima, s konačnim prijedlogom zakona, upućen po hitnom postupku.

“Izmjena koja se nalazi u prijedlogu sugerirana je od strane Hrvatske udruge banaka i Privredne banke Zagreb, a svoju potporu dao je i Lalovac. Udruga Franak poslala je svoj prijedlog izmjena još 15. svibnja, a sve do današnjeg dana nije zaprimila povratnu informaciju”, kažu iz Udruge Franak.

Ističu i kako nedopustivim smatraju da banke, pravomoćno optužene za nezakonito poslovanje, izmjenjuju zakon prema vlastitim interesima, “a upravo su one dovele korisnike kredita u švicarskim francima u situaciju u kojoj više ne mogu plaćati rate kredita u iznosima koje im optužene banke dirigiraju”.

“Nažalost, mi više nemamo niti minimum povjerenja u naše institucije koje su zakazale na svim mogućim razinama. Sve smo uvjereniji kako je ministar Lalovac samo ‘as u rukavu’ u SDP-ovoj kampanji za parlamentarne izbore jer nigdje ne vidimo volju da se ovaj problem zaista riješi. Informacija o prihvaćanju prijedloga od strane HUB-a i PBZ-a tomu ide u prilog”, zaključuju iz Udruge Franak.

Prvi masovniji prosvjed u organizaciji Udruge Franak održan je u Zagrebu potkraj travnja ove godine i okupio je desetak tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni