Udruga Franak prijavila banke zbog dogovaranja poslovanja

Udruga Franak prijavila banke zbog dogovaranja poslovanja

„Kako je moguće da sedam najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj nastupaju kao jedan entitet? Od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Opće uprave za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji očekujemo sankcije za banke koje ovakvim ponašanjem ignoriraju i ne poštuju zakone“, poručuju iz Udruge

Udruga Franak danas je podnijela prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Općoj upravi za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji zbog sumnje o usklađenom djelovanju sedam banaka koje su pravomoćno osuđene u kolektivnom sporu.

„Podigli smo prijavu jer banke cijelo vrijeme udruženo i usklađeno djeluju što je najviše bilo izraženo tijekom pregovora u Ministarstvu financija, ali i istupima Hrvatske udruge banaka koja uvijek izražava opći stav svih sedam banaka iz čega je vidljivo da je njihovo poslovanje, u najmanju ruku, dogovoreno“, priopćili su iz Udruge Franak.

Prema Ugovoru o funkcioniranju Europske unije i Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja, zabranjeni su sporazumi i usklađeno djelovanje između poduzetnika te odluke udruženja poduzetnika kojima se izravno ili neizravno utvrđuju kupovne ili prodajne cijene ili drugi trgovački uvjeti. Oblik ili naziv nije bitan da bi se dogovor između poduzetnika smatrao sporazumom.

Udruga Franak navodi da su predstavnici nekoliko najvećih banaka u Hrvatskoj, koje zauzimaju najveći dio bankarskog tržišta u državi, pregovarali s Udrugom Franak na način kao da iznose stajalište za sve banke u pregovorima.

„Kako je moguće da sedam najvećih banaka koje posluju u Hrvatskoj nastupaju kao jedan entitet? Od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Opće uprave za tržišno natjecanje pri Europskoj komisiji očekujemo sankcije za banke koje ovakvim ponašanjem ignoriraju i ne poštuju zakone Republike Hrvatske i Europske unije“, stoji u priopćenju Udruge Franak. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni