Udruga Franak: Crveni karton za guvernera i HNB

Udruga Franak: Crveni karton za guvernera i HNB

Članovi Udruge traže i konverziju na dan potpisivanja ugovora po srednjem tečaju HNB-a, a ne po prodajnim tečajevima banaka

Kako su i najavljivali, članovi Udruge Franak danas su prosvjedovali ispred Hrvatske narodne banke zahtijevajući ostavku guvernera Borisa Vujčića zbog, kako tvrde, „zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastrašivanja javnosti, te plasiranja lažnih podataka”.

„Ovo je crveni karton za HNB koji ništa do sada nije napravio, a Vujčić je očito cijepljen od emocija. Podržavamo Vladu i Sabor u pokušaju da nam pomogne riješiti problem, a nezadovoljni smo što nisu obuhvaćeni svi krediti. Pozivamo sve političare da amandmanom obuhvate i 60 tisuća otplaćenih kredita, većinom autokredita na sedam godina otplate“, izjavio je Krešimir Bajamić, koordinator udruge Franak dodavši kako su došli poručiti Vujčiću da je dosta.

„Crveni karton dižemo i za sve banke. Ne znam samo kako gospodin Vujčić i svi bankari i gospodin Bohaček mogu spavati po noći. Ja ne mogu jer me rate ubijaju. Bohaček je rekao da dužnici u švicarcu nisu ugroženi niti su ikad bili. Kako ga nije sram“, kazao je Bajamić dodajući kako se još ne zna što će biti s eurom.

Ovim zakonom napokon će se ukinuti dužničko ropstvo u Republici Hrvatskoj, smatraju prosvjednici. „Tražimo da kamata konverzije u eure bude maksimalno jedan posto veća od ugovorene za švicarce. Ovaj prijedlog napravili smo upravo na osnovi HNB-ove analize koja je pokazala da su kamate na eure bile od 1 do 1,2 posto veće od kamata na švicarce. Tražimo i konverziju na dan potpisivanja ugovora po srednjem tečaju HNB-a, a nikako po nekim prodajnim tečajevima banaka“, kazao je predstavnik udruge Franak Božo Ivošević. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni