Udruga Dora im je pomogla na putu u bolji život

Udruga Dora im je pomogla na putu u bolji život

(S druženja u palači Dverce)

„Bila sam stipendistica Dore, prva ratna generacija. Studenti ekonomije i prava su se stipendirali, a kada su svi digli ruke od studenata pedagoške struke Dora to nije učinila. U ono vrijeme za studenta prognanika stipendija je bila velika i to nam je dalo jednu sigurnost, novac smo iskoristili za studij“, ispričala je Štrogo-Siladi

Ivana Vranješ

U palači Dverce u utorak je održano blagdansko druženje humanitarne organizacije Dora koje je okupilo visoke uzvanike, veleposlanike Rumunjske, Francuske, Norveške, SAD-a u Hrvatskoj te brojne donatore udruge. Kako je istaknuto, humanitna organizacija Dora ima iznimno važnu ulogu, jer je njezin glavni cilj djelovanja pomaganje u redovnom školovanju i obrazovanju djece i mladeži iz obitelji koje se nalaze u vrlo teškim socijalnim uvjetima.

Osnovana je na početku agresije na Republiku Hrvatsku, kao jedna od prvih i vodećih udruga na području skrbi o djeci i mladima s ciljem da se pomogne djeci i mladeži civilnih žrtava Domovinskog rata, kao i ostaloj socijalno ugroženoj djeci. Do sada je ova organizacija pomogla više od 7100 djece i mladih putem raznih oblika pomoći, a za ovu školsku godinu Zaklada je odobrila 87 godišnjih stipendija za srednjoškolce i studente u iznosu većem od 600 tisuća kuna.

Predsjednica humanitarne organizacije Dora Jadranka Granić je naglasila kako su stipendije dodijeljene prošlog tjedna te su potpisani ugovori sa stipendistima Dore. „Time Dora uspješno nastavlja jedan od svojih ciljeva radi kojih je i osnovana davne 1991. godine“, dodala je Granić. Zahvalila je donatorima i svim prijateljima Dore bez kojih ovu, kao i brojne druge humanitarne akcije nije bilo moguće održati. U prigodnom obraćanju zahvalila je i brojnim volonterima koji su temelj uspješnog humanitarnog djelovanja organizacije kroz proteklih 27 godina rada.

Obrazovanje postaje sve nedostupnije

Granić je naglasila da svi koji su došli na blagdansko druženje pokazuju da su uz mlade ljude, da ih ohrabruju i ulijevaju im nadu na njihovom često trnovitom putu u borbi da završe svoje školovanje i osiguraju uvjete za dostojan život u zajednici.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević je čestitala organizaciji Dora na dosadašnjem uspješnom radu i zaželjela je da ostvari dobra djela i u budućnosti. Naglasila je da je obrazovanje danas ključno kako bi mladi ljudi osigurali svoju budućnost, ali zbog poteškoća u kojima se nalazi sve više obitelji, obrazovanje postaje sve teže dostupno.

Prigodnim riječima nazočne su pozdravili savjetnica za društvene djelatnosti i mlade u Uredu predsjednice Republike Renata Margaretić-Urlić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa te saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

“Dora nas nije naučila smo primati, nego i davati”

„Važno je pomoći mladima da krenu korak dalje, da krenu korak u život. Iznimno je važno stipendiranje učenika učenika i studenata, jer to im pomaže u završavanju škole koju žele. Uvjerena sam da smo u ovo blagdansko vrijeme smo još više raspoloženi kako bi pomogli svima, a osobito mladim ljudima da krenu korak dalje u život“, rekla je za ZG-magazin saborska zastupnica Ljuvica Lukačić.

Jedna od prvih stipendistica organizacije Dora bila je Slavica Štrogo-Siladi koja danas radi kao učiteljica razredne nastave u jednoj osnovnoj školi u svom rodnom Vukovaru. „Bila sam stipendistica Dore 1992.-1993. godine, prva ratna generacija. Tada mi je pomoć puno značila. Studenti ekonomije i prava su se stipendirali, a kada su svi digli ruke od studenata pedagoške struke Dora to nije učinila. Moja kolegica i ja bile smo stipendistice Dore s istog fakulteta. U ono vrijeme za studenta prognanika stipendija je bila velika i to nam je dalo jednu sigurnost, novac smo iskoristili za studij“, ispričala je Štrogo-Siladi. Istaknula je kako je iznimno važno da postoji ovakva organizacija.

„Dora nas nije naučila samo primati, nego nas je naučila i davati, naučila nas je volontirati, ko studenti smo volontirali te sam se osjećala, sretno, sigurno i ispunjeno, jer sam dio stipendije na taj način i vratila“, istaknula je Štrogo-Siladi.

Stipendist koji jednog dana želi biti donator

Prije dvije godine stipendistica Dore bila je Nevena Petrović, mlada učiteljica u osnovnoj školi u Svetoj Nedelji. „Svaka pomoć je dobrodošla u situaciji u kojoj se može naći mlada osoba, pa i stipendija. Zahvalna sam organizaciji Dora na svemu što je doprinijela u mojoj bitci da bi danas bila učiteljica razredne nastave. Radim trenutno na zamjeni, ali se nadam da će doći mojih pet minuta“, rekla je mlada učiteljica.

Dio ponuđenih radova u palači Dverce od kojih je prihod od prodaje išao u humanitarne svrhe

Student strojarstva Slađan Tadić je sadašnji stipendist Dore, a stipendiju od 700 kuna mjesečno dobiva već tri godine. „ Stipendija mi znači jako puno. Uspijevam pokriti mjesečne troškove stanovanja i osigurati kartu za vlak, jer dva put mjesečno odlazim kući u Slavoniju. U Dori svi gledaju kako mogu pomoći oko fakulteta i pronalaska nekog studentskog posla. S obzirom da sam stipendist, jednog dana bih i ja volio nekome biti donator”, rekao je za ZG-magazin Slađan koji nakon zavrtšetka fakulteta želi ostati u Hrvatskoj i zaposliti se u struci.

Stipendistica Dore je i Matilda Hrastić iz Ludbrega, učenica Prve ekonomske škole i Škole za suvremeni ples „Ana Maletić“ u Zagrebu. „Već drugu godinu dobivam Dorinu stipendiju. Od dana kad sam čula da ću dobiti stipendiju to mi je značilo dodatnu podršku, jer sam znala da će pomoći meni, da će mi biti lakše kroz školovanje, ali i da će pomoći mojim roditeljima. Osim što nam organizacija Dora daje novčanu pomoć, možemo otići tamo i popričati s volonterima koji su nam uvijek na raspolaganju“, rekla je Matilda koja želi studirati suvremeni ples.

U glazbenom programu nastupila je mlada kantautorica Lucija Ćustić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni