Udruga Blokirani: Otpisom dugova Vlada želi samo popraviti svoj imidž

Udruga Blokirani: Otpisom dugova Vlada želi samo popraviti svoj imidž

»Vlada se htjela putem medija pokazati kao socijalno osjetljiva no u proteklih tri godine ništa nije učinila za sprječavanje blokada i siromaštva kod građana«, tvrdi Gubo koji dvoji u korist ove odluke navodeći kako su kriteriji primjene vrlo apstraktni te da je prisutno još puno nedoumica

Jučerašnja odluka o otpisu dugova dijelu građana samo je način da Vlada popravi svoju reputaciju, te je običan marketinški potez, smatra predstavnik Udruge Blokirani Ante Gugo. Iako nemaju ništa protiv da se pomaže najugroženijima ovaj potez neće postići željene rezultate, smatra Gugo i dodaje kako je potrebno je stvoriti klimu za poticanje obrtništva i poduzetništva kako bi građani opet mogli raditi i postupno otplaćivati svoje dugove.

»Vlada se htjela putem medija pokazati kao socijalno osjetljiva no u proteklih tri godine ništa nije učinila za sprječavanje blokada i siromaštva kod građana«, tvrdi Gubo koji dvoji u korist ove odluke navodeći kako su kriteriji primjene vrlo apstraktni te da je prisutno još puno nedoumica. Trenutno se zna da će građani u Fini moći provjeriti tko je na popisu za otpis. Navodno bi dio mjera trebao početi u veljači, a dio u travnju. No iz udruge se pitaju se zašto se toliko čeka s obzirom da nakon samo 21 dan od nepodmirenja kredita slijedi blokada.

Na pitanje što će značiti najavljivani Zakon o stečaju potrošača, odnosno zakon o osobnom bankrotu, predstavnik Udruge pozvao je ministra pravosuđa Orsata Miljenića da pokuša živjeti sa 100 kuna mjesečno kako bi uvidio što će ta odluka prouzročiti. »Sustav blokiranja građana stvoren je da se ostavi dojam da se nešto radi, te je u trenutku uvođenja bilo `samo´ 25 tisuća blokiranih. Danas ih je 320 tisuća, a zašto Vlada nije odmah reagirala kada je uočila ogroman rast nikome nije jasno«, ističe Gugo.

Podsjetimo, u četvrtak je usvojen sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju do 35 tisuća kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, što ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smatra novim početkom za oko 60 000 građana.

Naglasila je da je riječ o dobrovoljnom sporazumu kojem će pristupiti banke, teleoperateri i gradovi. Odluka je jednokratna i nakon nje slijedi mehanizam koji dolazi od Ministarstva pravosuđa – Zakon o stečaju potrošača koji bi trebao pomoći građanima da ubuduće ne ulaze u ovakvu vrstu problema, objasnila je ministrica.

Udruga Blokirani osnovana je radi promicanja i ostvarivanja prava građana kojima je blokiran dohodak, mirovina, imovina ili bankovni račun, koji stoga žive u uvjetima siromaštva i socijalne nejednakosti. Osnovni ciljevi su ukidanje aktualnog Zakona o ovrhama jer je suprotan Ustavu i pravnoj praksi suvremenih europskih demokracija, te zaštititi dostojanstvo dužnika i zaustaviti njihov rast.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni