Udomljeno 45 činčila

Udomljeno 45 činčila

Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna 45 činčila, kojih su se bivši uzgajivači odrekli i ustupili ih na udomljavanje udrugama Prijatelji životinja i Mrkvica, brzo se prilagodilo novim životnim uvjetima. Neke od njih, stare čak osam godina, prvi put u životu uživaju u većem životnom prostoru, u druženju s drugom činčilom, igračkama i poslasticama kojima ih udomitelji časte, a počele su uživati i u svojim svakodnevnim šetnjama po stanu.

Jedna od udomiteljica, Lovorka Gotal Dmitrović, podijelila je svoju priču: „Prije odlaska po činčile, kao prava štreberica, pročitala sam svu dostupnu literaturu i krenula u nabavu sve opreme koja je, osim kaveza, uključivala cijev-ljuljačku, kadicu s pijeskom i puno puno sijena, svakojake hrane i grančica od jabukova stabla. Ne možete zamisliti moj šok kada sam došla i vidjela u kakvim su uvjetima živjele te jadnice. Dakle, ‘moj’ kavez je otprilike kao 18 njihovih dosadašnjih kaveza. One su doslovno živjele u metalnoj kutiji za cipele!”

Lijepe vijesti ne prestaju stizati ni nakon mjesec dana što su ih činčile provele u svojemu domu: „Jako se vole stisnuti jedna uz drugu, no kako jako vole društvo, počele su istraživati i svijet izvan kaveza. Naravno da su u ovih mjesec dana postale totalno mazaste i pitome. Maza je mirna i najviše voli krevet. Capica sve istražuje, a zbog svoje znatiželje brže sklapa nova prijateljstva pa se tako redovito njuši s macama. Ovo su zaista predivna, društvena bića i svaki dan me nasmiju.”

Prijatelji životinja pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje te podsjećaju da udruga Mrkvica, koja je pomogla pri udomljavanja činčila, skrbi za mnogo napuštenih kunića koji čekaju svoj novi dom.

Priče ostalih udomitelja pročitajte na www.prijatelji-zivotinja.hr. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni