“Udomiteljstvo u Hrvatskoj nema vremena za razne strategije i otezanja”

“Udomiteljstvo u Hrvatskoj nema vremena za razne strategije i otezanja”

„Od desetero djece koja su prošla udomiteljske obitelji niti jedan roditelj nije kažnjen, nego svi dalje žive svojim životom i ne snose apsolutno nikakve posljedice za sve što su napravili svom dijetu”, upozorava Novaković Matanić

Ivana Vranješ

Hrvatsku javnost je pogodila vijest o smrti teško ozlijeđene dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koju je njezina obitelj zlostavljala pet mjeseci. Brojni Zagrepčani oprostili su se od nje ostavljajući dirljive poruke i igračke ispred Dječje bolnice u Klaićevoj, gdje je u nedjelju preminula. No najteže je njezinim udomiteljima, u čijoj je obitelji barem neko vrijeme osjetila ljubav.

Kako je biti udomitelj dobro zna Karlovčanka Marina Novaković Matanić koja se udomiteljstvom bavi tri i pol godine, dok su njezini roditelji bili udomitelji 12 godina. Trenutno je udomiteljica dviju djevojčica.

U razgovoru za ZG-magazin Novaković Matanić je istaknula da je u slučaju smrti zlostavljane djevojčice zakazao cijeli ističući kako je očito da se dijete nije trebalo vratiti biološkoj obitelji. Dodala je da se krivci moraju utvrditi, ali smatra da krivi i centar za socijalnu skrb i sud koji je donio odluku da se dijete vraća u obitelj.

Ova se tragedija mogla izbjeći

„Često kad se tragedija dogodi govorimo da se možda nije mogla izbjeći. Ova se tragedija mogla spriječiti samo da su službe kvalitetno radile svoj posao i da se prepoznalo da dijete nema uvjeta za povratak u svoju obitelj”, izjavila je Novaković Matanić.

Govoreći o udomiteljstvu u Hrvatskoj istaknula je da umjesto do napredovanja dolazi do njegovog nazadovanja. Kao primjer je navela Srbiju koja inače puno loše stoji od Hrvatske, ali su ondje prava udomitelja na puno višoj razini.

„Imam 34 godine. Iako relativno nisam mlada, skoro sam najmlađa udomiteljica u Hrvatskoj. Prosječna dob udomitelja u Hrvatskoj je preko 60 godina i gledajući trenutnu situaciju za par godina udomiteljstvo će nestati”, tvrdi Novaković Matanić.

Osvrnula se i na probleme udomitelja koji su mnogobrojni, a najveći je taj što udomitelji nemaju nikakva prava i sustav ih ne štiti.

„Biološke obitelji nas često napadaju jer smatraju da smo im oduzeli djecu. Iako djecu dok ih se ne oduzme od roditelja i dok ne dođu na prag našeg doma niti ne poznajemo, niti smo ju ikad prije vidjeli. Sustav nas ostavlja same da se borimo protiv puno toga”, kaže.

Potrebna promjena zakona

Naglasila je da udomiteljstvo u Hrvatskoj nema vremena za razne strategije i otezanja te da od ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne Josipa Aladrovića očekuje da konačno stane pred udomitelje. „Ili ćemo sutra sjesti za stol i krenuti u rješavanje svih problema ili neka država kaže da udomiteljstvo ne treba pa će se tragedije i dalje događati”, poručila je Novaković Matanić.

Smatra da država treba promijeniti zakone jer se s obitelji kojoj je uzeto dijete ne radi gotovo ništa, a svi očekujemo da se ta obitelj promijeni. Dodala je da njima treba pomoći na podizanju roditeljskih kompetencija, ondje gdje su djeca zanemarena roditelje treba kazneno goniti .

„Od desetero djece koja su prošla udomiteljske obitelji niti jedan roditelj nije kažnjen, nego svi dalje žive svojim životom i ne snose apsolutno nikakve posljedice za sve što su napravili svom dijetu”, upozorava.

Komentiraj

*