Udahnite život s lakoćom – kampanja za podizanje svijesti o IPF-u

Udahnite život s lakoćom – kampanja za podizanje svijesti o IPF-u

(Foto: prim. dr. sc. Marija Alilović, prof. dr. sc. Ivica Mažuranić, prim. dr. sc. Jasna Tekavec – Trkanjec, akademik Miroslav Samaržija)

Akcija se organizira ne bi li se skrenula pozornost javnosti na idiopatsku plućnu fibrozu te istaknula važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om. Ako se otkrije na vrijeme, bolest se može usporiti, a tegobe smanjiti

U povodu Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze (IPF World Week) koji se obilježava od 17. do 25. rujna 2016. godine pod sloganom “Breath of Hope“ – Dah nade, provodi se hrvatska kampanja za podizanje svijesti o idiopatskoj plućnoj fibrozi.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom i uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Idiopatska plućna fibroza (IPF) rijetka je bolest i svjesnost o postojanju te bolesti je vrlo niska. IPF je smrtonosnija nego većina vrsta zloćudnih bolesti, uključujući rak dojke, rak prostate, neke oblike leukemije i limfoma. Nedavna studija koja je usporedila smrtnost od IPF-a i određenih vrsta tumora, pokazala je da samo bolesnici s karcinomom pluća i gušterače imaju lošiju stopu preživljenja od bolesnika s IPF-om, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u povodu Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze i hrvatske javno-zdravstvene akcije o podizanju svjesnosti o toj bolesti pod nazivom “Udahnite život s lakoćom“.

Akciju organizira Udruga Jedra, udruga oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća.

Sandra Karabatić, predsjednica Udruge Jedra, upozorila je na nužnost pravovremene dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om: “Disanje je najvažniji životni proces ljudskog organizma, no bolesti kao IPF stvaraju ožiljke u plućima i tako ometaju normalno funkcioniranje dišnog sustava. Koliko je bolest zahtjevna može se plastično prikazati puhanjem mjehurića sapuna. Kada ste zdravi, puhanje mjehurića sapuna traje manje od sekunde, ali oboljelima od IPF-a jednostavna aktivnost predstavlja velik izazov”.

Predstojnik Klinike za plućne bolesti Jordanovac, akademik Miroslav Samaržija istaknuo je važnost pisane Deklaracije 26/2016 o idiopatskoj plućnoj fibrozi koju su članovi Europskog parlamenta iz 9 država članica EU predstavili na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a sve s ciljem kako bi se potaknulo Europsku komisiju i države članice Europske unije da se aktivnije uključe u poboljšanje života bolesnika s IPF-om i njihovih obitelji.

Ključne su odrednice Deklaracije pravovremena dijagnoza, dostupnost terapije i specijalista, multidisciplinarni pristup liječenju te podizanje javne svijesti o IPF-u s posebnim naglaskom na visoku smrtnost, o čemu su govorili prim. dr. sc. Marija Alilović, prof. dr. sc. Ivica Mažuranić i prim. dr. sc. Jasna Tekavec-Trkanjec.

 O idiopatskoj plućnoj fibrozi (IPF)

IPF je rijetka, kronična, ireverzibilna (nepovratna) i smrtonosna bolest u kojoj plućno tkivo fibrozira – stvaraju se ožiljci u plućima koji onemogućuju njihovu normalnu funkciju. Plućne alveole odumiru, pa pluća gube sposobnost apsorpcije kisika. Ustrajni kašalj i pucketanje nalik na razdvajanje “čičak“ trake koje se može čuti pri slušanju pluća, karakteristični su za IPF, ali se često ne prepoznaju. Polovica oboljelih se u početku pogrešno dijagnosticira jer su simptomi IPF-a slični drugim plućnim i srčanim bolestima kao što su astma, kronična opstruktivna plućna bolest i zatajenje srca. Procjenjuje se da 80.000-111.000 ljudi u Europi boluje od IPF-a, a na godinu se dijagnosticira 35.000 novih bolesnika. Čak 50 % pacijenata s IPF-om na početku je pogrešno dijagnosticirano, a do odgovarajuće dijagnoze prođe jedna do dvije godine za što je potrebno tri ili više liječnika. IPF se najčešće dijagnosticira u osoba starijih od 50 godina, a prosječan životni vijek bolesnika je 2-5 godina nakon dijagnoze.

O akciji „Udahnite život s lakoćom“

Akcija “Udahnite život s lakoćom“ organizira se kako bi skrenula pozornost javnosti na idiopatsku plućnu fibrozu i kako bi se istaknula važnost pravodobne dijagnoze i liječenja bolesnika s IPF-om. Ako se otkrije na vrijeme, bolest se može usporiti, a tegobe smanjiti.

Akcija “Udahnite život s lakoćom“ održava se u sklopu Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze. Na konferenciji je najavljeno kako će se središnji događaj održati 24. rujna 2016. na Europskom trgu u Zagrebu. Tom prigodom organizirat će se javno prikupljanje potpisa (peticija) za EU deklaraciju o IPF-u, u što će se uključiti osobe iz javnoga političkog i društvenog života. Građani će moći savjetovati se s liječnicima o prevenciji, pravovremenoj dijagnostici i liječenju IPF-a te na zajedničkom fotografiranju i puštanju balona u povodu Svjetskog tjedna idiopatske plućne bolesti. (zg-m)