Učinkovitim pravosuđem do učinkovitog gospodarstva

Učinkovitim pravosuđem do učinkovitog gospodarstva

Poticanje većeg korištenja alternativnog rješavanja sudskih sporova u interesu je gospodarskog razvoja jer je efikasno pravosuđe nužno za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti

U Hrvatskoj obrtničkoj komori u danas je najavljena 3. Međunarodna konferencija “Alternativno rješavanje sporova – mogućnost suradnje pravosuđa i gospodarstva“, koja će se održati u Zagrebu 6. i 7. studenoga. Konferencijom se želi ukazati na važnost učinkovitosti pravosuđa za razvoj gospodarstva, kao i predstaviti mogućnosti za budući razvoj alternativnog rješavanja sudskih sporova kako bi se smanjilo njihovo trajanje i troškovi. Poticanje većeg korištenja alternativnog rješavanja sporova u interesu je gospodarskog razvoja jer je efikasno pravosuđe nužno za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti. Na konferenciji će govoriti ugledni inozemni i domaći stručnjaci na području alternativnog rješavanja sporova , s naglaskom na medijaciju (mirenje) te izvansudsko rješavanje sporova pred Sudom časti HOK-a, kao i pravac razvoja ovog područja u zemljama Europske unije.

Predsjednik Suda časti Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Centra za mirenje pri HOK-u Damir Kontrec, inače i sudac Vrhovnog suda, istaknuo je da se u Hrvatskoj puno govori o alternativnim mjerama rješavanja sporova, no da se one u praksi njima rješava mali broj predmeta. U mnogim europskim zemljama te Sjedinjenim Državama takav se način rješavanja sporova potiče i znatno je rašireniji, a i u ostalom dijelu svijeta postaje sve rašireniji trend. Kontrec je naglasio da medijacija, odnosno mirenje, nije zamjena za redovno sudovanje, ali se nudi kao dodatna mogućnost da suprotstavljene strane na brži i jeftiniji način riješe spor, a hoće li do samog rješenja doći ponajviše ovisi o strankama. Inače, Sud časti, kao prvo tijelo u HOK-u za alternativno rješavanje sporova u proteklih je 13 godina ostvario visoki postotak nagodbi, u prosjeku je 31 posto predmeta je riješeno nagodbom.

Tajnica Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u Suzana Kolesar kaže da se konferencijom želi naglasiti povezanost pravosuđa i ekonomije, pa tako i efikasnog pravosuđa i efikasnog gospodarstva. Na konferenciji za novinare moglo se čuti kako potencijalni investitori u Hrvatskoj, kao glavnu prepreku ulaganja vide neučinkovito pravosuđe, pa bi ovaj najavljeni međunarodni skup trebao dati mali doprinos u rješavanju tog problema. Konferencija HOK-a će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva pravosuđa i u njoj će osim naših ministara, savjetnika i stručnjaka sudjelovati i stručnjaci iz Europske unije. (B. J.)

 

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni