Učenici Tvrtko Šapina i Mislav Matijević dobitnici ovogodišnje Nagrade Luka Ritz

Učenici Tvrtko Šapina i Mislav Matijević dobitnici ovogodišnje Nagrade Luka Ritz

(S prošlogodišnje dodjele Nagrade u Staroj gradskoj vijećnici)

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici odlučili da se ovogodišnja Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodijelit će se učenicima Tvrtku Šapini i Mislavu Matijeviću. Odluku je donijela Gradska skupština na jučerašnjoj sjednici, a na prijedlog Odbora za javna priznanja. Nagrada će dobitnicima biti uručena na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga.

Na javni pozivni natječaj za dodjelu Nagrade pristiglo je 11 prijedloga srednjih škola i sedam prijedloga osnovnih škola.

Tvrtko Šapina uspješan je učenik Osnovne škole Grigora Viteza koji se uključuje se u sva važna školska događanja i sudjeluje na natjecanjima iz različitih predmeta. Aktivan je član novinarske grupe i već dvije godine s još jednom učenicom uređuje školski list Mašta i svašta. Zaštitnički se postavlja prema starijima i nemoćnima, odnosno prema svima koji su drukčiji. Miroljubiv je i podupire slabije bez nametljivosti i publiciteta, stoji u obrazloženju Odluke. Šapina je samoinicijativno je počeo pomagati učeniku s teškoćama u razvoju koji je integriran u njegov razred te je pozitivni uzor koji promiče prijateljstvo i jednake mogućnosti za sve podižući društvenu svjesnost o pravednijim odnosima.

Mislav Matijević je pak vrstan učenik I. gimnazije koji se, kako je obrazloženo, ističe iznimnom motiviranošću i širokim interesom za društvene i humanističke znanosti, ali i prirodne, a osobito tehničke znanosti. Osobito je aktivan i uspješan u Programu prevencije nasilja I. gimnazije. Autor je softvera za lakše svladavanje gradiva glazbene umjetnosti koji je besplatno stavio na raspolaganje svim učenicima škole. Među njegovim je brojnim volonterskim aktivnostima akcija 72 sata bez kompromisa u kojoj je tijekom tri dana s kolegama volonterima bojio obiteljski stan u Voltinu naselju te predstava Proljetni ples cvijeća koju je održao u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, a štićenicima Doma je i čitao priče. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni