Učenici Niko Radujković i Matija Ostoić dobitnici ovogodišnje nagrade “Luka Ritz”

Učenici Niko Radujković i Matija Ostoić dobitnici ovogodišnje nagrade “Luka Ritz”

(S prošlogodišnje dodjele Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost)

Ovogodišnju Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost primit će učenik OŠ „Dr. Ivan Merz“ Niko Radujković i učenik Industrijske strojarske škole Matija Ostoić, odlučeno je na sjednici Gradske skupštine u četvrtak. Ova se nagrada dodjeljuje učenicima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji su se istaknuli u afirmaciji ljudskih prava te suzbijanju vršnjačkog nasilja.

Priznanja i novčane nagrade bit će im svečano uručene 16. studenog na Međunarodni dan tolerancije.

U obrazloženju se navodi kako se Niko Radujković ističe raznovrsnošću interesa i uspjesima na obrazovnom području te u sportu i glazbi. Član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji zastupaju djecu u stručnim raspravama te podižu svijest o dječjim pravima. Potaknut problemima djevojčice kojoj su se zbog teškoća čitanja izrugivali njezini vršnjaci, uime Mreže mladih savjetnika predložio je suradnju s Nacionalnom kampanjom za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“.

Na njegov su prijedlog članovi Mreže snimili film o teškoćama čitanja kako bi informirali širu javnost o tom problemu te je potaknuli na pomoć djeci.

Među prvima je sudjelovao u pružanju pomoći dječaku iz Sirije u procesu integracije u njihov razred, a ubrzo su se priključili i ostali učenici.

Uza sve školske i izvanškolske obveze, Niko i svira u školskom bendu. Bend je također aktivan u prevenciji vršnjačkog nasilja i zlostavljanja te je zajedno s učiteljima podržao program „Stop nasilju među djecom“.

Matija Ostoić aktivno sudjeluje u izradi i diseminaciji videa i drugih sadržaja koji preveniraju vršnjačko nasilje i nasilje na internetu te promiču rodnu ravnopravnost i toleranciju. Sudjelovao je u projektu „Budi muško, mijenjaj pravila!“ koji je ostvaren u suradnji s organizacijom Status M. Osmislio je i snimio videouradak o tom projektu za koji je dobio nagradu Foruma za slobodu odgoja. Videouradak ima brojne preglede na kanalu Industrijske strojarske škole na YouTubeu, a prikazan je i u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Video je zahvaljujući Matiji dostupan i široj zajednici na CARNET-ovu Portalu za škole.

Aktivno je sudjelovao u pripremi pitanja i izradi videosadržaja za webinar „Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom“ koji je Industrijska strojarska škola pripremila i održala u suradnji s Gimnazijom „Vukovar“ za više od 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. Više od 2000 sudionika webinara učilo je o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja. Matija je posebno zaslužan za video „Pet pravila za sigurniji internet“ koji je objavljen i na službenoj stranici Centra za sigurniji internet. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni