Učenici Lea Zelić i Mihael Kuzmičić su se istaknuli u borbi protiv nasilja

Učenici Lea Zelić i Mihael Kuzmičić su se istaknuli u borbi protiv nasilja

Dodijeljene Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

U svom obraćanju Mihael Kuzmičić je istaknuo da ne smatra da je napravio nešto posebno: „Iz dana u dan sam se trudio da budem pošten i dobar te sudjelujem u projektima za koje mislim da su potrebni. Uz poštenje je važna i ljubav”

Ivana Vranješ

U povodu Međunarodnog dana tolerancije danas je u palači Dverce dvanaestu godinu zaredom dodijeljena Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost u spomen na tragično preminulog Luku Ritza kao žrtvu vršnjačkog nasilja.

Odlukom zagrebačke Gradske skupštine ovogodišnji dobitnici nagrade su učenica zagrebačke Osnovne škole Dobriše Cesarića Lea Zelić i učenik Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Mihael Kuzmičić. Oba učenika svojim aktivnostima su primjer u borbi protiv vršnjačkog nasilja i promicanja tolerancije.

U prigodnom govoru potpredsjednica Gradske skupštine Ana Stavljenić-Rukavina je podsjetila da je 1995. godine Hrvatska zajedno s članicama UNESCO-a potpisala deklaraciju o principima tolerancije i obvezala se na njezino provođenje.

„Grad Zagreb uvažava, poštuje i prihvaća svu različitost svojih građana i nastoji pridonijeti razvoju našega grada na tolerantan način. Premda je odluka o potrebi dodijele nagrade potaknuta tragičnim događajem, svaka dodjela je svojevrsna svečanost i promocija za društvo boljih i svježijih primjera u zalaganju i promociji tolerancije“, reka je Stavljenić-Rukavina.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo kako sve počinje od obitelji te je zahvalio roditeljima dobitnika nagrade, ali i roditeljima Luke Ritza, Suzani i Reni Ritzu.

„Jednom riječju danas slavimo ljubav, dobrotu i toleranciju. Čemeran je čovjek koji u svom srcu nema malo mjesta za druge ljude. To je najveće bogatstvo”, poručio je gradonačelnik Bandić. Naglasio je da je Zagreb ponosan na nagrađene učenike te im zahvalio na njihovim angažmanu u borbi protiv nasilja.

U školi ponosni na učenika

U svom obraćanju Mihael Kuzmičić je istaknuo da ne smatra da je napravio nešto posebno.

„Iz dana u dan sam se trudio da budem pošten i dobar te sudjelujem u projektima za koje mislim da su potrebni. Uz poštenje je važna i ljubav, jer srce koje ljubi neće nikome nanijeti zlo”, poručio je Mihael.

Ravnatelj Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Dubravko Deželić je ZG-magazin istaknuo da su ponosni što je njihov učenik dobio nagradu.

„S obzirom da je i Luka Ritz bio naš učenik, nagrada koju je dobio Mihael puno znači školi, a on je tu nagradu i zaslužio. Naša je škola orijentirana na humanitarni rad i pomaganje potrebitim učenicima, ali i drugim ljudima“, rekao je ravnatelj Deželić.

Učenica Lea Zelić je istaknula kako joj nagrada jako puno znači i poticaj je da se dalje nastavi boriti protiv nasilja, ali da potakne druge da se pridruže njezinoj borbi.

„Osjetila sam i sama vršnjačko nasilje i to nije bio dobar osjećaj, teško se je nositi time. Imala sam podršku roditelja, ravnatelja škole i profesora, ali sam i sama pokušala riješiti problem. Uvijek sam reagirala na svako nasilje, jer ako samo promatraš što se događa i sam si zlostavljač”, rekla je za ZG- magazin Lea.

Majka Luke Ritza, Suzana Ritz je istaknula da se danas osjeća ponosno i sretno zbog dobitnika nagrade.

„Drago mi je da su ovi mladi ljudi prepoznati u društvu, da se uočavaju njihove akcije. Nema trenutka da svaki dan ne razmišljamo kao roditelji o Luki, o onome što smo radili s njim i o nekim situacijama, ali smo danas zadovoljni zbog ove djece“, rekla je za ZG-magazin Suzana Ritz.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni