Učenice Maja Kovačić i Katarina Kušt – dobitnice nagrade Luka RItz

Učenice Maja Kovačić i Katarina Kušt – dobitnice nagrade Luka RItz

(Nagrada nosi ime po matrantu Luki Ritzu koji je brutalno pretučen na zagrebačkom Mostu slobode te je od zadobivenih ozljeda preminuo nekoliko dana kasnije, 12. lipnja 2008. godine)

Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost ove će godine biti dodijeljena Maji Kovačić, učenici Osnovne škole Kustošija i Katarini Kušt, učenici Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje. Ovakav je prijedlog Odbora za javna priznanja usvojen je na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine.

Učenice će biti nagrađene priznanjem i novčanom nagradom.

Glavni akter u smirivanju sukoba

U obrazloženju se navodi da je Maja Kovačić, učenica OŠ Kustošija mlada osoba iznimne empatije. Nesebična je i uvijek spremna pomoći drugima i primjer da biti odličan ne znači samo odličan uspjeh u školi.

Osim što ohrabruje učenike u razredu i potiče ih da ustraju, glavni je akter u smirivanju sukoba i svađa ističući važnost dobre komunikacije i nenasilnog ponašanja u školi i izvan nje.

Za blagdane izrađuje personalizirane čestitke osobito pazeći na vjerske i kulturološke različitosti. U susjedstvu lijepi plakate o globalnom zatopljenju i vodi brigu o pravilnom odlaganju otpada. Daruje svoje stvari potrebitima.

Crta portrete i crteže za dječji odjel Klinike za tumore. U slobodno vrijeme volontira u udruzi Fala te pomaže u terapijskom jahanju.

Najpomagačica škole

Katarina Kušt, učenica Centra za odgoj i obrazovanje uzornog je vladanja i odličnog uspjeha u školi, a i sama je bila izložena vršnjačkom nasilju. U razrednom je odjelu bila jedina djevojka. Empatična, strpljiva i uporna nesebično je pomagala muškim kolegama u svladavanju nastavnih sadržaja.

Uključivala se u rješavanje konfliktnih situacija upućujući na nenasilno smirivanje sukoba.

Od prvog je razreda bila vrlo odgovorna i kreativna članica dramske grupe, sudjelujući na svim priredbama u školi i izvan nje. Dva je puta nastupila na LiDraNu te odigrala važnu ulogu u predstavi F (o toleranciji, razumijevanju i prihvaćanju osoba s teškoćama). Nastupila je na Festivalu jednakih mogućnosti i INKAZ-u. Sudjelovala je u humanitarnoj akciji i snimanju videa Osmijeh za Petrinju.

Dvije je školske godine pohvaljena pohvalnicom Nastavničkog vijeća i proglašena Najpomagačicom škole. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni