Ubuntu na jeziku Xhosa znači: “Ja sam, jer smo svi.”

Ubuntu na jeziku Xhosa znači: “Ja sam, jer smo svi.”

Antropolog je djeci u nekom afričkom plemenu predložio natjecanje. U sjeni stabla postavio je košaru punu slatkiša te djeci rekao da će košara pripasti onome koji prvi dotrči do stabla.

Djeca su se uhvatila za ruke i potrčala. Kada su svi stigli do drveta, sjeli su u krug i razdijelili slatkiše iz košare. Antropolog nije mogao vjerovati vlastitim očima.

Upitao ih je zašto se nisu natjecali i pokušali prestići jedan drugoga, jer pobjednik bi dobio cijelu košaru slatkiša!

Djeca su odgovorila:

“Ubuntu… kako bi ijedan od nas mogao biti sretan ako su svi ostali žalosni?”

Ubuntu na jeziku Xhosa znači: “Ja sam, jer smo svi.”

Umjesto zaključka:

Moramo pronaći način da obogatimo svoje dane, da obogatimo svoj život, da se istinski povežemo s onima koji nas trebaju. Da bismo to postigli, moramo početi svojim nedaćama pridavati njihovu stvarnu dimenziju; nisu sve one toliko značajne koliko se čine, a ni tako nerješive kao što mislimo. Dovoljno je pogledati koje nesreće trpe drugi, a možemo ih olakšati, i to ponekad vrlo malim stvarima, počevši od onih koje izgledaju beznačajne, a obično su najvrednije. Za izgrađivanje odnosa s drugim ljudima, formiranje slike svijeta i razumijevanje života potreban je filozofski um, onaj koji ne podilazi našim strahovima i željama, nego unatoč njima uporno traga za istinom.

Lucije Anej Seneka u jednom pismu, umjesto tada uobičajenog učtivog početka: Ako si dobrog zdravlja, veseli me, ja uživam u dobrom zdravlju, piše: Ako izučavaš filozofiju, dobro je. A to napokon znači biti zdrav. Bez nje, um je bolestan. Stoga se osobito brini za ovo zdravlje, potom i za ono drugo.

Dobra doza povjerenja je ono što nam je svima općenito potrebno, a ono što posebno treba svakome od nas je još jednom iskusiti stvarnost te velike obitelji koja se zove čovječanstvo, sreću prijateljstva, želju za zajedničkim radom i za pomaganjem, kako bismo mogli ponovo pogledati jedni drugima u oči i tamo pronaći sjajne istine umjesto strašnih sjena.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Komentari su zatvoreni