Ubijen Trocki, svijet napustio sjajni konstruktor automobila E. Bugatti

Ubijen Trocki, svijet napustio sjajni konstruktor automobila E. Bugatti

Dogodilo se na današnji dan, 21. kolovoza:

1910. – Znanstvenik, pedagog, hrvatski povjesničar umjetnosti koji je obilježio hrvatsku kulturu druge polovice 20. stoljeća, Grgo Gamunlin, rođen je 21. kolovoza u Jelsi, a umro 1997. u Zagrebu. Bio je utemeljitelj hrvatske poslijeratne povijesti umjetnosti, a bavio se podjednako starom, ali i suvremenom umjetnošću, posebice slikarstvom. Bio je načelnik Odjela za kulturu i umjetnost u Ministarstvu prosvjete Narodne Republike Hrvatske te do mirovine profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi je temeljito i znanstveno obradio Tizianov poliptih, atribuirao je oko pet stotina pretežito anonimnih ili neklasificiranih slika, a pisao je i kritike te eseje.

1939. – Prvi impresionist hrvatskog kiparstva, Branislav Dešković, umro je 21. kolovoza 1939. u Zagrebu u 57. godini života. Najizrazitiji je animalist u hrvatskoj skulpturi, a najviše je izrađivao kipove lovačkih pasa, ali i drugih životinja. Na takvo umjetničko usmjerenje i rad utjecalo je to što je bio strastven lovac. Od materijala volio je upotrebljavati kamen, glinu i broncu. Najpoznatija su mu djela Tegleći konj, Pas koji se češe, Odmor i dva starca. Zanimljivo je da je američkom predsjedniku Wilsonu darovao skicu za spomenik Pobjeda slobode, kao znak zahvale što se zauzimao za male narode, odnosno za ostvarenje njihove želje za slobodom. Živio je istinski boemski, a zbog takva je života psihički obolio.

1945. – Tijekom Trećeg zasjedanja AVNOJ-a, koji je 10. kolovoza preimenovan u Privremenu narodnu skupštinu, prihvaćen je Zakon o Ustavotvornoj skupštini, sastavljen iz Savezne skupštine i Skupštine naroda; izbori za nju bili su 11. 11. 1945. godine.

1192. – Japanski car je samuraju Yoritomu Minamotu dodijelio nasljedni naziv šoguna (krunskog voijskovođe); od tada državom sve do obnove formalne carske vlasti 1868. vladaju zapravo šoguni.

Yoritomo Minamoto

1758. – U Parizu umro znameniti kipar Jean-Baptiste Pigalle (rođen 16. 1. 1714.), stvaratelj brojnih djela na prijelazu iz rokokoa u klasicizam.

1888.William Seward Burroughs I. je na današnji dan 1888. godine uspio ishoditi patent za mašinu za zbrajanje. Koliko god iz ove perspektive izgledala primitivno, radi se o stroju koji je bio izuzetno napredan za svoje vrijeme i koji je uredsku primjenu pronašao odmah po patentiranju, olakšavajući računske operacije s velikom količinom podataka.

1940. – Nakon bijega, prema Staljinovoj zapovijedi, ubijen je ruski revolucionar i sovjetski političar Lav Davidiovič Trocki (rođen 7. 11. 1879.). U vrijeme Oktobarske revolucije bio je narodni komesar za vanjske poslove, zatim za obranu, a zbog suprotstavljanja Staljinu, 1925. godine maknut je iz Vlade, 1927. godine iz vodstva partije te je 1929. godine protjeran; bio je pristaša teorije permanentne revolucije.

1947. – U Parizu umro automobilski konstruktor i tvorničar talijanskog podrijetla Ettore Bugatti (rođen 15. 9. 1881.); sjajne uspjehe postiže nakon 1910. godine, kada osniva tvornicu automobila.

1959.Havaji postaju 50. savezna država SAD-a, koji to otočje priključuje 1898. godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni