Ubijen John Lennon, umro Ivan Gundulić

Ubijen John Lennon, umro Ivan Gundulić

Karizmatični vođa Beatlesa , pjesnik i glazbenik John Lennon, ostat će zabilježen kao jedan od najvrednijih izdanaka rock kulture dvadesetoga stoljeća / Gundulić je književnu slavu stekao još za života, a nemjerljiv je njegov utjecaj na formiranje hrvatskoga jezika

Dogodilo se na današnji dan, 8. prosinca:

1638. – U 49. godini života u rodnom Dubrovniku umro slavni hrvatski pjesnik, epik, lirik i dramatik Ivan Gundulić. Nakon završetka školovanja u Dubrovniku, 1608. postao je član Velikoga vijeća, a nastavljajući obiteljski tradiciju, obavljao je više državno-administrativnih službi u Dubrovniku i okolici, pa je i dvaput bio knez u Konavlima, a u Dubrovniku je uz obavljanje pravničkih poslova bio i senator te član Maloga vijeća.

Ivan Gundulić
Ivan Gundulić

Prva Gundulićeva tiskana knjiga bila je Pjesni pokorne kralja Davida, a od dramskih djela sačuvane su Arijadna, Prozerpina, ugrabljena od Plutona, Dijana i Armida, a mnoge su izgubljene. Religioznom poemom / baroknim plačem Suze sina razmetnoga napravio je inovaciju u starijoj hrvatskoj književnosti, a dramom u stihu Dubravka Gundulić se vratio kazalištu. U posljednjem desetljeću života napisao je svoje najznačajnije djelo, povijesno – romantični ep u 20 pjevanja – Osman. Gundulić je književnu slavu stekao još za života, a nemjerljiv je njegov utjecaj na formiranje hrvatskoga jezika.

1821. – U Vinkovcima rođen hrvatski pjesnik Josip Runjanin (umro: 2. veljače 1878. u Novom Sadu).

Tridesetih godina 19. stoljeća u Rijeci je guvernerov tajnik, mladi Zagrepčanin Antun pl. Mihanović, iz dokolice pisao pjesme. Među njima napisao je i jednu pjesmu od 56 stihova koju je Gaj objavio u ožujku 1835. u Danici. Bila je to Lijepa naša domovina, oda ljepoti hrvatske zemlje, pisana štokavštinom, u vrijeme kada su je Gaj i drugi miješali s kajkavštinom. Ta će pjesma postati hrvatskom himnom i dobivati sve veću moć u narodnoj svijesti.

spomenik-himni-zelenjak
Spomenik hrvatskoj himni u Zelenjaku

Ona će donijeti slavu još jednom stvaraocu. Bio je to Josip Runjanin, koji se rodio u Vinkovcima 8. prosinca 1821. godine. Kao carski kadet Runjanin je služio u Glini, gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca.

Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu Horvatska domovina. Kao rođenom štokavcu, stihovi su mu odmah prirasli srcu. Tako je stvorena melodija koja će Mihanoviću i Runjaninu donijeti trajnu slavu. Ta je pjesma pod nazivom Hrvatska himna pjevana prvi put prigodom otvorenja Hrvatsko – slavonske izložbe u Zagrebu 1891., kada nijedan od autora više nije bio živ.

Runjanin je glazbenu izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini, a svirao je i glasovir. U vojničkom je zvanju bio vrlo savjestan i napredovao je do potpukovnika. Nakon umirovljenja povukao se iz javnoga života, otišao je živjeti u Novi Sad, a umro je 2. veljače 1878. godine.

1942. – U Bosanskom Petrovcu završila je trodnevna ustavotvorna konferencija Antifašističke fronte žena Jugoslavije (AFŽ); Masovna ženska organizacija u sklopu narodnooslobodilačkog pokreta zaslužna je za emancipaciju žena. Od 1954. godine pod različitim je nazivima dio Socijalističkoga saveza radničkog naroda Jugoslavije.

1980. – U New Yorku ubijen glazbenik John Lennon (rođen: 9. listopada 1940. u Liverpoolu). Karizmatični vođa Beatlesa, pjesnik i glazbenik John Lennon, ostat će zabilježen kao jedan od najvrednijih izdanaka rock kulture dvadesetoga stoljeća.

John Winston Lennon rodio se 9. listopada 1940. godine u Liverpoolu. Pedesete su bile godine u kojima je rock’n’roll krenuo u nezadrživ prodor među široke društvene slojeve. Little Richard, Buddy Holly, Elvis Presley i drugi osvojili su svijet, a u Liverpoolu se sve više rock’n’roll događaja vrtjelo oko Johna Lennona. The Beatles, skupina koju je Lennon osnovao, karijeru je počela 1960., svirajući po manjim klubovima Liverpoola i Njemačke, osobito Hamburga. U to vrijeme Lennon počinje pisati pjesme s basistom Beatlesa Paulom McCartneyem. Ta će suradnja obilježiti cjelokupan opus Beatlesa.

Beatlesi su do svog razlaza 1970. godine objavili 13 albuma i 20 singlica, te snimili četiri igrana i jedan crtani film. Njihovi albumi, bez obzira na to što im se stilski izričaj s vremenom mijenjao, ostali su rado slušani diljem svijeta. Nakon razlaza, svaki je član skupine gradio vlastitu karijeru, no samostalna ostvarenja nisu bila ni blizu uspjehu koji je kvartet postigao zajedno.

Lennonov najuspjeliji samostalni album Imagine odiše naglašenom melodioznošću i gorljivošću za boljim svijetom. Potaknut nepravdom, prije svega Vijetnamskim ratom, postaje, što je svojstveno umjetnicima, naivan politički i mirovni aktivist. Godine 1970., zajedno sa svojom drugom ženom, Japankom Yoko Ono, skrasio se u New Yorku, želeći u vrevi kozmopolitskoga grada sačuvati privatnost.

No u tome nije uspio. Poremećeni obožavatelj, navodno nezadovoljan autogramom kojim mu je Lennon potpisao svoju najnoviju ploču, dočekao je 8. prosinca 1980. Johna i Yoko ispred njihova stana. Yoko Ono propustio je, a zatim prišao Johnu i hladnokrvnu ga ubio iz neposredne blizine. Još je jedan buntovnik otišao prerano.

Glazbenikov potpis
Glazbenikov potpis

1991. – Badinterova arbitražna komisija (Robert Badinter) za konferencije o Jugoslaviji u Haagu prihvatila je tvrdnju da se Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija raspala i da će se pitanje njezina nasljedstva rješavati prema pravilima međunarodnog prava. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni