U ZICER-u predstavljen projekt državne biciklističke rute Greenway

U ZICER-u predstavljen projekt državne biciklističke rute Greenway

(Foto: www.zagreb.hr)

U Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) danas je predstavljen pilot-projekt Greenway – državna biciklistička ruta broj 2 s ciljem informiranja javnosti o trenutačnom stanju njegove provedbe. Nositelj projekta je nositelj Grad Zagreb, a partner mu je Zagrebačka županija.

Greenway je infrastrukturni projekt kojim će se izgraditi 121 km duga biciklistička staza, odnosno biciklistički autoput, koji prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka.

Izgradnja projekta vrijednog gotovo 123 milijuna kuna je podijeljena u devet faza, a ovim pilot projektom financira izrada tehničke dokumentacije za cijeli obuhvat Greenway-a te izgradnja pete faze – trase od Arena centra do pješačko-biciklističkog mosta u dužini od 1660 m u ukupnoj vrijednosti od 6,73 milijuna kuna.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je istaknula kako je na zagrebačkim prometnicama primjetan porast broja biciklista No budući da još nismo naviknuti na toliko biciklista stvara se nesigurnost u prometu,. Zbog toga su nam potrebne biciklističke staze, a po riječima Mirke Jozzić Grad Zagreb se rudi se da te staze budu sigurne i moderne i da ih bude što više.

»Drago mi je što ćemo u partnerstvu s Zagrebačkom županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojnim stanovnicima županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojni naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije. Osim doprinosa održivom razvoju regije projekt će doprinijeti boljem poznavanju i povezivanju ljudi, a ne samo naših Uprava«, kaže.

»Zagrebačku županiju često zovemo “zelenim zagrebačkim prstenom”. Taj zeleni predznak, skladan suživot s prirodom i bogatstvo zelenih površina vrijedan je resurs na koji smo iznimno ponosni. Stoga je Zagrebačka županija ponosna na ovaj projekt koji će biciklističkom infrastrukturom uz rijeku Savu povezati i dodatno učvrstiti ionako neraskidive veze Zagreba i Zagrebačke županije«, rekao je ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni