U ZICER-u održana radionica o primjeni pametnih materijala

U ZICER-u održana radionica o primjeni pametnih materijala

(Goran Basarac, izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu projekata u Šestan-Busch d.o.o. )

U prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra na Velesajmu je u utorak održana radionica o trendovima i inovacijama u području pametnih materijala.

Hans R. Bauer, direktor njemačke tvrtke NTT New Textile Technologies d.o.o. predstavio je inovativne načine proizvodnje pametne odjeće aplikacijom silikona na odjeću. Tako nastaje funkcionalna odjeća za oblikovanje figure te povećava udobnost nošenja donjeg rublja. Proizveli su i majicu s integriranim elektrodama koja stimulira mišiće i provodi nadzor srca.

Goran Basarac, izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu projekata u Šestan-Busch d.o.o. i predsjednik klastera konkurentnosti obrambene industrije govorio je o poslovanju ove hrvatsko-njemačke tvrtke. Usmjereni su na razvoj proizvoda, a izvoze više od 98 % ukupnog kapaciteta. Radi se o sustavu koji nema tolerancije za poluproizvode i greške jer je razvoj proizvoda vrlo skup. Basarac je predstavio multifunkcionalnu zaštitnu kacigu, trenutni razvojni projekt te polietilensku kacigu. Oba projekta sufinancira EU. Za budućnost najavljuju postupno okretanje prema tržištu civilne zaštite uz moguće uključivanje ciljane skupine pametnih materijala u proizvodnim postupcima zaštitnih multifunkcionalnih kaciga.

Temeljem dugogodišnjeg akademskog i životnog iskustva, profesor emeritus dr. sc. Igor Čatić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje dao je presjek trenutnog stanja u znanosti i potom se osvrnuo na povijest industrija, od Industrije 1.0 do najsuvremenijeg koncepta – Industrije 5.0. Kao uspješan primjer primjene najnovijeg koncepta Industrije 5.0., odnosno Kirurgije 5.0, istaknuo je razvoj i uporabu suradničkih robota-kobota u okviru projekta Ronna (Robotska neuronavigacija) – robotiziranog sustava za stereotaktičku navigaciju s primjenom u neurokirurgiji.

Hrvatska ima solidne temelje za razvoj tekstilne industrije

Uslijedio je okrugli stol u okviru kojeg je Robert Blažinović, načelnik Sektora za industrijsku politiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja naglasio kako Hrvatska ima odličnu radnu snagu i dugu tradiciju u proizvodnji tekstila. Istaknuo je da su to solidni temelji na kojima se treba dalje razvijati tekstilna industrija u okviru Industrije 4.0. Ove dvije komponente su, uz državne poticaje, ključ privlačenja stranih investicija.

Sudionici okruglog stola (Foto: B. Jagačić)

Među glavnim zaključcima okruglog stola istaknuto je kontinuirano ulaganje u kvalitetne ljudske kapacitete i dobro investicijsko okruženje te uočeni pozitivni pomaci prilagodbe javnih institucija potrebama korisnika iz znanstveno-istraživačkog i poslovnog sektora.

Radionicu je organizirala Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Riječ je o posljednjoj u nizu radionica u sklopu europskog projekta CEUP 2030 (Central Europe Upstreaming for Policy Excellence in Advanced Manufacturing & Industry 4.0 towards 2030). (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni