U zgradi Tvornice ulja bit će smješten muzej holokausta

U zgradi Tvornice ulja bit će smješten muzej holokausta

Zagreb bi uskoro mogao dobiti spomenik žrtvama holokausta i muzej holokausta koji se trenutno vodi pod radnim nazivom »Muzej tolerancije«. Gradska uprava već je ranije dala pozitivno mišljenje o spomeniku, a nedavno je za susreta gradonačelnika Milana Bandića s redateljem Brankom Lustigom i izvršnom direktoricom Festivala židovskog filma Natašom Popović bilo riječi i o budućem muzej.

Lokacija spomenika još se razmatra, a zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin kaže da je najvjerojatnija lokacija prostor kod Glavnog kolodvora, u blizini zgrade Hrvatske pošte. No prije toga još će se provesti natječaj za urbanističko i spomeničko rješenje.

Kada je pak riječ o muzeju holokausta, on bi trebao biti smješten u zgradi stare kotlovnice bivše Tvornice ulja »Zvijezda« u Branimirovoj ulici. Interesantan je podatak da je ta zgrada nekada bila u vlasništvu židovske obitelji.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, rekao je da će, bude li se išlo na to rješenje, Grad Zagreb platiti obnovu same zgrade, dok bi se oprema i eksponati muzeja financirali iz EU fondova. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni